Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
pixabay.com

Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Pulpeciki mięsne z dodatkiem kaszy jaglanej, podawane w sosie pomidorowym to doskonały wybór na obiad. Są pożywne, a ich przygotowanie jest łatwe!

Czas przygotowania i trudność

To danie nie wymaga od ciebie długiego stania przy garnkach. Wystarczy przygotować pulpeciki i wstawić je do duszenia, będą gotowe szybciej niż się spodziewasz! Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe.


Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym


Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 500-525 g mielonego mięsa z indyka, 1 średnia cebula, 1 jajko, pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej; na sos pomidorowy – 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g), 1 średni ząbek czosnku; przyprawy – sól, mielony pieprz biały, otarta bazylia; ponadto – posiekana natka pietruszki, ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej.


Przygotowanie – cebulę obierzmy, drobno posiekajmy. Kajzerkę namoczmy w wodzie, a następnie odciśnijmy. W misce wymieszajmy mięso, kaszę jaglaną, cebulę i jajko. Całość przyprawmy solą i mielonym pieprzem białym. Wszystko dokładnie wyróbmy. Z masy mięsnej formujmy małe kulki, obtoczmy w mące i wrzucajmy na gorącą wodę. Kiedy wypłyną gotujmy jeszcze około 10 minut czasu na małym płomieniu. Pulpety wyjmijmy łyżką cedzakową. Następnie do wywaru dodajmy pomidory z puszki, przeciśnięty wcześniej przez praskę czosnek i duśmy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Sos doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem białym i suszoną bazylią. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możemy sos zagęścić łyżką mąki. Pulpety włóżmy do sosu i podawajmy z kaszą lub ryżem.


Pulpety mięsne na inne sposoby

Jeśli chcesz spróbować pulpetów w innym wydaniu, mamy dla ciebie także inne przepisy na pulpeciki z mięsem.


Pyszne gotowane pulpety w sosie koperkowym


Do przygotowania tego domowego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 500 g mięsa wieprzowego z szynki, 1 jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej, pół łyżeczki ziół prowansalskich (prymat), sól, mielony pieprz biały, mielona gałka muszkatołowa; na sos - 1 pęczek koperku, 550 ml bulionu warzywnego z kostki, 2 czubate łyżki masła, 2 łyżki puszystej poznańskiej mąki pszennej, sól, mielony pieprz biały.


A teraz zabieramy się do pracy - na początek należy wyrobić jednolitą masę z mięsa, jajka, bułki tartej oraz ziół prowansalskich, Całość należy doprawić solą, mielonym pieprzem białym i mieloną gałką muszkatołową i porządnie wymieszać. Następnie należy uformować niewielki kulki. Całość włożyć do wrzącej wody i gotować 16-21 minut czasu i na koniec odcedzić.


Jeśli chodzi o sos, to na początek masło należy roztopić, wsypać mąkę i zasmażyć całość mieszając. Następnie wlewamy chłodny bulion, nie przerywając mieszania. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy posiekany wcześniej koperek i całość doprawiamy solą i mielonym pieprzem białym.


Więc mamy gotowane danie i pulpety przekładamy do sosu i całość na chwilę podgrzewamy. Danie najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami.


Klopsiki w sosie pomidorowo-serowym z piekarnika


Do przygotowania tych klopsików potrzebne nam będą następujące składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 mała cebula, 1 jajko, 1 średni ząbek czosnku, 3 łyżki bułki tartej, nieco ponad 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, sól, mielony pieprz czarny; na sos - 250 ml gęstego przecieru pomidorowego, 130 g twardej mozzarelli, 35 g tartego parmezanu, 2 serki topione śmietankowe (200 g łącznie), 2 cebulki szalotki, 1 średni ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, sól, mielony pieprz czarny, cukier, suszone oregano, bazylia.


Przygotowanie - na początek przygotujmy sos. Należy w garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodajmy starty czosnek i podsmażmy przez moment wszystkie składniki. Następnie dołóżmy przecier pomidorowy i serki topione, szczyptę soli, mielonego pieprzu, cukru i oregano. Całość gotujmy przez około 6-8 minut czasu. Dodajmy jeszcze bazylię i całość zmiksujmy. Następnie zróbmy pulpety. W misce starannie wymieszajmy mięso z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką papryką, jajkiem, bułką tartą, solą i mielonym pieprzem. Uformujmy z masy pulpeciki. Obtoczmy je delikatnie w mące i obsmażmy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie przełóżmy je do naczynia żaroodpornego, oblejmy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowo-serowym i pieczemy przez około 9-12 minut czasu w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjmijmy, posypmy startą mozzarellą i parmezanem. Ponownie pieczmy jeszcze przez około 14-16 minut czasu, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić.

Następny artykuł