Pulpeciki rybne z suszonymi pomidorami
Pulpeciki rybne z suszonymi pomidorami
Pulpety rybne są super miękkie, delikatne i mają wyjątkowy smak. To ciekawa propozycja na podanie ryby w trochę innej niż zazwyczaj postaci. Dzieci wprost przepadają za tymi pulpetami, a i dorośli członkowie rodziny będą domagać się dokładek kolejnych porcji.
Pulpety z dwoma rodzajami ryb z dodatkiem suszonych pomidorów
Tradycyjne pulpety najczęściej przygotowujemy z mięsa mielonego, drobiowego, cielęcego, wieprzowego lub mieszanek różnych jego rodzajów połączonych z jajkiem i bułką tartą. Krajem pochodzenia znanych w kuchniach całego świata pulpetów są Włochy, klasycznie serwowane z sosem pomidorowym lub w zupie. W wersjach wegetariańskich popularne są pulpety warzywne, np. z ciecierzycy albo cukinii.
Ryby jakoś tak przyzwyczailiśmy się do podawać w formie filetów smażonych, gotowanych albo pieczonych. Po przepisy na pulpety rybne sięgamy rzadziej, być może z obawy przed ich skomplikowaną recepturą? Tymczasem takie wątpliwości są zupełnie nieuzasadnione. Pulpety rybne przygotowuje się prosto i szybko, są mięciutkie, delikatne, sycące i bardzo odżywcze.
Prozdrowotne właściwości ryb
Bo o tym, że powinniśmy jeść ryby często i pod różnymi postaciami chyba nie trzeba nikomu przypominać? Zawartość kwasów omega-3, witamin, minerałów takich jak magnez, żelazo, potas czy wapń, a także wiele innych cennych dla naszego zdrowia składników sprawia, że po dania rybne powinniśmy sięgać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Regulują poziom cholesterolu we krwi, chronią przed nowotworami, wzmacniają odporność. Za najzdrowsze uważa się m.in. łososie, śledzie, pstrągi, dorsze i tuńczyki.
Pulpeciki rybne z suszonymi pomidorami – przepis
Do przygotowania pulpecików rybnych używamy przynajmniej dwóch rodzajów ryb, mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
Ryby na pulpety nie powinny być zmielone na całkiem gładką masę. Możemy je pokroić na drobne kawałki nożem lub użyć rozdrabniacza czy malaksera (nie zwykłego blendera!).
Składniki:
-
250 g surowego filetu łososia
-
150 g filetu z innej ryby, np. dorsza
-
Kajzerka
-
Mleko
-
Bułka tarta
-
Olej
-
Suszone pomidory w zalewie – ok. 4 sztuki
-
Sól, pieprz.
Kajzerkę zalewamy mlekiem i moczymy kilka minut. Ryby czyścimy z ości i skóry, myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki lub rozdrabniamy w malakserze razem z koperkiem, suszonymi pomidorami, solą, pieprzem i łyżką zalewy z pomidorów. Do przygotowanej masy dodajemy namoczoną, ale odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Formujemy pulpeciki. Jeśli całość jest mało zwarta i trudno jest jej nadać kształt możemy ją zagęścić kilkoma łyżkami bułki tartej.
Pulpety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni przekładając od czasu na drugą stronę. Teraz zabieramy się za sos i inne dodatki.