pulpeciki w sosie pieczarkowym
https://pixabay.com

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Pulpeciki w sosie pieczarkowym to delikatne danie, które przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Dorośli mogą zjeść je z kluskami śląskimi, a maluchy z dodatkiem ryżu oraz surówki z marchewki. Łatwe do wykonania i pożywne pulpeciki z dodatkiem kaszy są świetnym rozwiązaniem na dni, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, a chcemy, by nasza rodzina jadła pożywnie i zdrowo. Z kolei bardziej pracochłonna wersja z kluskami sprawdzi się w dni świąteczne.

Pulpeciki w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi

Jeśli planujesz niedzielny obiad, przy którym nikt nie będzie grymasił, zdecyduj się na pulpeciki w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi i buraczkami. Choć przygotowanie tego dania wymaga trochę wysiłku (głównie z powodu klusek śląskich), to jednak podziękowania, jakie usłyszysz od rodziny po zjedzeniu obiadu, powinny osłodzić ci kilka dłuższych chwil gotowania.

Składniki na pulpeciki w sosie pieczarkowym:

  • 460 mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 pieczarki średniej wielkości
  • 1 jajko
  • ½ kajzerki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • mąka do obtaczania
  • oliwa z oliwek do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 400 g pieczarek
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Składniki na kluski śląskie:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Pulpeciki w sosie pieczarkowym – wykonanie:

Na początku moczymy bułkę w mleku. Gdy dobrze nim nasiąknie, odsączamy ją i dodajemy do mielonego mięsa, które wcześniej włożyliśmy do jakiejś miski. Dodajemy do tego jajko, pokrojoną na kawałeczki cebulę, posiekaną natkę oraz sól. Dokładamy też pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Mieszamy dokładnie, a potem z powstałej masy zaczynamy formować małe kuleczki. Obtaczamy je później w mące i odkładamy na bok. Gdy ulepimy wszystkie pulpety, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę z oliwek, a gdy już się rozgrzeje, podsmażamy klopsiki do zrumienienia.

Kolejną czynnością w wykonaniu tego dania jest sos. Jeśli ma być wyrazisty w smaku, nie może obyć się bez cebuli. Siekamy więc ją na kawałki, a potem przesmażamy na maśle. Dorzucamy do tego skrojone w plasterki pieczarki, a gdy zmiękną, wlewamy śmietankę, której staramy się nie gotować, tylko doprowadzić do jednorazowego wrzenia. Gdy już to zrobimy, do sosu wkładamy klopsiki. Podajemy z kluskami śląskimi i buraczkami.

Kluski śląskie – wykonanie:

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, gdy się ugotują, odcedzamy, tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Czekamy aż przestygną (ziemniaki do klusek śląskich najlepiej ugotować dzień wcześniej). Potem przeciskamy przez praskę do ziemniaków, wkładamy do miski. Ubijamy. Dzielimy ziemniaki na cztery części i jedną część wyjmujemy. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (dzięki temu uzyskujemy odpowiednie proporcje mąki i ziemniaków). Wbijamy jajko i solimy. Całą masę wyrabiamy ręcznie. Następnie formujemy okrągłe kulki, w środku nich robimy palcem wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut.

Pulpeciki w sosie pieczarkowo-koperkowym

Pulpeciki w sosie pieczarkowo-koperkowym są delikatne w smaku, a dzięki obecności koperku – dodatkowo ułatwiają trawienie. Doskonale smakują z ziemniakami i surówką z marchewki.

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Składniki na sos koperkowy:

  • 400 g pieczarek
  • 3 małe marchewki
  • 1 łyżka masła 200 g śmietany 18 %
  • pół pęczka koperku

Pulpeciki w sosie pieczarkowym z koperkiem, wykonanie:

Namaczamy kajzerkę w wodzie przegotowanej. A gdy namięknie, odciskamy ją i dodajemy do zmielonego mięsa. Dokładamy tam też jajko i przyprawy. Mieszamy, formujemy okrągłe pulpeciki i obsmażamy je na patelni. Kiedy będą gotowe, odkładamy na talerz i bierzemy się za przygotowanie sosu.

Sos pieczarkowo-koperkowy do pulpecików, wykonanie:

Na maśle przesmażamy pieczarki, dodajemy do nich skrojoną na plasterki marchewkę i dusimy do miękkości. Potem dorzucamy posiekany koperek. Zalewamy to wszystko śmietaną, a gdy doprowadzimy ją do wrzenia, wrzucamy przygotowane klopsiki. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem lub natką pietruszki.

Następny artykuł