Puree lub mus z dyni do słoików na zimę
Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: co to takiego?
Puree lub mus z dyni to smaczny i zdrowy przetwór, który po pasteryzacji możemy przechowywać w spiżarni przez całą zimę i raczyć się nim wedle ochoty.
To w końcu puree czy mus? Chodzi o to samo, obie nazwy są poprawne. Być może określenie puree należałoby zarezerwować dla wyjątkowo gładkich musów (jak ziemniaki puree), ale z drugiej strony w ziemniakach też zdarzają się grudki i skwarki.
Prawdopodobnie nazewnictwo zależy od regionu i rodziny. W jednych domach robiono puree z dyni, w innych mus, a w jeszcze innych - przecier. By nie było wątpliwości, należy podkreślić, że to jedno i to samo: puree lub mus z dyni.
Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: dla kogo?
Puree lub mus z dyni do słoików na zimę to łatwy do przygotowania przetwór dla każdego kto chciałby raczyć się dynią także poza dość krótkim sezonem, kiedy jest u nas dostępna w naturalnej postaci.
Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: na jaką okazję?
Puree lub mus z dyni sprawdzi się świetnie jako dodatek do potraw w sezonie zimowym i wiosenno-letnim, gdy nie można dostać u nas dojrzałych dyń. Jako dodatek do tortu nada się na imprezę urodzinową, jak składnik zupy uświetni rodzinny obiad.
Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: trudność
Puree lub mus z dyni do słoików na zimę to przetwór łatwy w przygotowaniu. Wymaga umiejętności obsługi piekarnika i blendera, poza tym jednak rola kucharza polega głównie na krojeniu i mieszaniu.