Puree z marakui - przepis na boski deser
Pomysł na pyszny deser? Puree z marakui z mlekiem kokosowym i słodką śmietanką. Puree jest puszyste, delikatne, a połączenie słodkiej pianki i słodko-kwaśnego musu sprawi, że deser będzie często królował na Twoim stole. Sprawdź, jak przygotować puree z marakui.
Owoce marakui kupimy w każdym większym markecie w sezonie zimowym. Im bardziej pomarszczone i brzydkie owoce, tym marakuja jest bardziej dojrzała i słodsza. Puree możesz również przygotować z gotowej pulpy w puszcze, jednak w sezonie zachęcam do korzystania z owoców świeżych. Pulpa jest już produktem przetworzonym.
Puree z marakui to deser, który posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Lekka jak chmurka pianka z mleka kokosowego i słodkiej śmietanki połączona z musem owocowym daje nam niesamowicie smaczne puree, idealne do kawy i herbaty w chłodne, zimowe dni. To jeden z moich ulubionych deserów.
Pamiętaj, aby ubijać wyłącznie dobrze schłodzoną śmietanę. Produkt w temperaturze pokojowej może skisnąć podczas ubijania lub rozwarstwić krem. Owoce marakui wydrąż łyżeczką, aby wydobyć jak najwięcej smacznego miąższu.
Lubisz poznawać nowe smaki? W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać w kuchni liczi , czyli orientalny owoc azjatycki.
Przepis na puree z marakui
Składniki na 4 porcje:
-
8 owoców marakui
-
300 ml mleka kokosowego
-
opakowanie fixu do śmietany
-
5 łyżek cukru pudru
-
200 ml słodkiej śmietany 30%
Jak zrobić puree z marakui?
Owoce przekrój na pół i wydrąż cały mu razem z pestkami, następnie przetrzyj przez sitko, część pestek dodaj do musu, część zostaw do dekoracji. Mocno schłodzoną śmietankę ubij z fixem na sztywno, dodaj cukier puder, miksuj, następnie wlej mleko kokosowe.
Do słodkiej masy dodaj mus z marakui, dokładnie wymieszaj, przelej do miseczek, udekoruj pestkami i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby puree zgęstniało .