Puszysty tort Delicja
Tort Delicja inspirowany jest popularnymi ciasteczkami, czyli delicjami. Kto ich nie zna? Są bardzo popularne, a produkuje się je nieprzerwanie od 1976 roku, więc towarzyszyły nie jednemu pokoleniu! Delicje składają się z biszkoptu z galaretką oraz polewą z czekolady. Tort Delicja to pyszny wybór dla każdego, komu zależy na smacznym i prostym przepisie.
Przepis na puszysty tort Delicja
Łatwy w przygotowaniu i naprawdę smaczny tort Delicja to dobry wybór dla łasuchów i nie tylko! Idealnie sprawdzi się na urodziny, ale też po prostu bez żadnej okazji. Jak go przygotować?
Potrzebne składniki:
Na galaretkę:
150 g galaretki o dowolnym smaku – wybierz swoją ulubioną
¾ ilości wody zalecanej na daną galaretkę według producenta.
Na biszkopt:
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
75g cukru pudru
75g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na polewę:
250g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
100 ml śmietanki kremówki.
undefined
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, przy czym wykorzystaj tylko ¾ zalecanej ilości wody, dzięki temu będzie ona gęstsza. Po przygotowaniu odstaw ją w chłodne miejsce.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C, przygotuj biszkopt. Ubij białka, aż staną białe i puszyste, pod koniec dodaj cukier i żółtka, mieszaj trzepaczką do połączenia. Przesiej mąkę do masy jajecznej, delikatnie mieszaj trzepaczką lub łyżką. Wlej do formy, piecz przez około 15 minut, aż biszkopt mocno wyrośnie i lekko się zazłoci. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyjmij z formy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie ponownie umieść biszkopt w formie wyłożonej folią aluminiową. Wyjmij galaretkę z chłodnego miejsca, wylej ją na wystudzone ciasto. Odłóż do lodówki, aż galaretka całkowicie zastygnie.
W rondelku umieść czekoladę i śmietankę, na małym ogniu podgrzewaj i mieszaj, aż prawie cała czekolada się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Czekoladę rozprowadź na ciasto równomiernie, możesz ją wyrównać przy pomocy noża lub specjalnej szpachelki. Ciasto wstaw do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gotowe!
Wskazówka: Przed rozpoczęciem krojenia możesz włożyć nóż na chwilę do gorącej wody, aby łatwiej był kroić czekoladę.
Tort Delicja ze świeżymi truskawkami
A może przygotujesz tort Delicja, ale z dodatkiem świeżych owoców? To doskonały wybór na letnie ciasto.
Potrzebne składniki:
Na galaretkę:
150 g galaretki truskawkowej
1/2 wody zalecanej na daną ilość galaretki według producenta
150 g truskawek bez szypułek.
Na biszkopt:
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
75g cukru pudru
75g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na polewę:
250g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
100 ml śmietanki kremówki.
undefined
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, ale użyj do niej połowy zalecanej ilości wody, dzięki temu będzie ona gęstsza. Po przygotowaniu odstaw ją w chłodne miejsce. W międzyczasie umyj truskawki pod bieżącą wodą, odsącz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój je w plasterki, odstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, przygotuj biszkopt. Ubij białka aż będą białe i puszyste, pod koniec dodaj cukier i żółtka, mieszaj trzepaczką do połączenia. Przesiej mąkę do masy jajecznej, delikatnie mieszaj trzepaczką lub łyżką. Wlej do formy, piecz przez około 15 minut, aż biszkopt mocno wyrośnie i lekko się zazłoci. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyłóż z formy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie ponownie umieść w formie wyłożonej folią aluminiową. Wyjmij galaretkę z chłodnego miejsca, wylej ją na wystudzone ciasto, na górę poukładaj truskawki. Odłóż do lodówki, aż galaretka całkowicie zastygnie.
W rondelku umieść czekoladę i śmietankę, na małym ogniu podgrzewaj i mieszaj, aż prawie cała czekolada się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Czekoladę rozprowadź na ciasto równomiernie, możesz ją wyrównać przy pomocy noża lub specjalnej szpachelki. Ciasto wstaw do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gotowe!
Wskazówka:
Do tego przepisu możesz użyć też innych, dowolnych owoców. Dzięki temu możesz stworzyć tort Delicja o dokładnie takim smaku, jaki lubisz najbardziej!