Smakosze.pl
Puszysty Tort Delicja

pixabay.com

Puszysty tort Delicja

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Bizoń Michalina

Udostępnij:

Tort delicja inspirowany jest popularnymi ciasteczkami, czyli delicjami. Kto ich nie zna?

Tort Delicja inspirowany jest popularnymi ciasteczkami, czyli delicjami. Kto ich nie zna? Są bardzo popularne, a produkuje się je nieprzerwanie od 1976 roku, więc towarzyszyły nie jednemu pokoleniu! Delicje składają się z biszkoptu z galaretką oraz polewą z czekolady. Tort Delicja to pyszny wybór dla każdego, komu zależy na smacznym i prostym przepisie.

Przepis na puszysty tort Delicja

Łatwy w przygotowaniu i naprawdę smaczny tort Delicja to dobry wybór dla łasuchów i nie tylko! Idealnie sprawdzi się na urodziny, ale też po prostu bez żadnej okazji. Jak go przygotować?

Potrzebne składniki:

Na galaretkę:

  • 150 g galaretki o dowolnym smaku – wybierz swoją ulubioną

  • ¾ ilości wody zalecanej na daną galaretkę według producenta.

Na biszkopt:

  • 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie

  • 75g cukru pudru

  • 75g mąki tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Na polewę:

  • 250g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

  • 100 ml śmietanki kremówki.

undefined

Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, przy czym wykorzystaj tylko ¾ zalecanej ilości wody, dzięki temu będzie ona gęstsza. Po przygotowaniu odstaw ją w chłodne miejsce.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C, przygotuj biszkopt. Ubij białka, aż staną białe i puszyste, pod koniec dodaj cukier i żółtka, mieszaj trzepaczką do połączenia. Przesiej mąkę do masy jajecznej, delikatnie mieszaj trzepaczką lub łyżką. Wlej do formy, piecz przez około 15 minut, aż biszkopt mocno wyrośnie i lekko się zazłoci. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyjmij z formy do całkowitego ostygnięcia.

Następnie ponownie umieść biszkopt w formie wyłożonej folią aluminiową. Wyjmij galaretkę z chłodnego miejsca, wylej ją na wystudzone ciasto. Odłóż do lodówki, aż galaretka całkowicie zastygnie.

W rondelku umieść czekoladę i śmietankę, na małym ogniu podgrzewaj i mieszaj, aż prawie cała czekolada się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

Czekoladę rozprowadź na ciasto równomiernie, możesz ją wyrównać przy pomocy noża lub specjalnej szpachelki. Ciasto wstaw do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gotowe!

Wskazówka: Przed rozpoczęciem krojenia możesz włożyć nóż na chwilę do gorącej wody, aby łatwiej był kroić czekoladę.

Tort Delicja ze świeżymi truskawkami

A może przygotujesz tort Delicja, ale z dodatkiem świeżych owoców? To doskonały wybór na letnie ciasto.

Potrzebne składniki:

Na galaretkę:

  • 150 g galaretki truskawkowej

  • 1/2 wody zalecanej na daną ilość galaretki według producenta

  • 150 g truskawek bez szypułek.

Na biszkopt:

  • 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie

  • 75g cukru pudru

  • 75g mąki tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Na polewę:

  • 250g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

  • 100 ml śmietanki kremówki.

undefined

Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, ale użyj do niej połowy zalecanej ilości wody, dzięki temu będzie ona gęstsza. Po przygotowaniu odstaw ją w chłodne miejsce. W międzyczasie umyj truskawki pod bieżącą wodą, odsącz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój je w plasterki, odstaw do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180°C, przygotuj biszkopt. Ubij białka aż będą białe i puszyste, pod koniec dodaj cukier i żółtka, mieszaj trzepaczką do połączenia. Przesiej mąkę do masy jajecznej, delikatnie mieszaj trzepaczką lub łyżką. Wlej do formy, piecz przez około 15 minut, aż biszkopt mocno wyrośnie i lekko się zazłoci. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyłóż z formy do całkowitego ostygnięcia.

Następnie ponownie umieść w formie wyłożonej folią aluminiową. Wyjmij galaretkę z chłodnego miejsca, wylej ją na wystudzone ciasto, na górę poukładaj truskawki. Odłóż do lodówki, aż galaretka całkowicie zastygnie.

W rondelku umieść czekoladę i śmietankę, na małym ogniu podgrzewaj i mieszaj, aż prawie cała czekolada się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

Czekoladę rozprowadź na ciasto równomiernie, możesz ją wyrównać przy pomocy noża lub specjalnej szpachelki. Ciasto wstaw do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gotowe!

Wskazówka:

Do tego przepisu możesz użyć też innych, dowolnych owoców. Dzięki temu możesz stworzyć tort Delicja o dokładnie takim smaku, jaki lubisz najbardziej!

Bizoń Michalina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >