Puszysty tort Delicja
Tort Delicja inspirowany jest popularnymi ciasteczkami, czyli delicjami. Kto ich nie zna? Są bardzo popularne, a produkuje się je nieprzerwanie od 1976 roku, więc towarzyszyły nie jednemu pokoleniu! Delicje składają się z biszkoptu z galaretką oraz polewą z czekolady. Tort Delicja to pyszny wybór dla każdego, komu zależy na smacznym i prostym przepisie.
Przepis na puszysty tort Delicja
Łatwy w przygotowaniu i naprawdę smaczny tort Delicja to dobry wybór dla łasuchów i nie tylko! Idealnie sprawdzi się na urodziny, ale też po prostu bez żadnej okazji. Jak go przygotować?
Potrzebne składniki:
Na galaretkę:
-
150 g galaretki o dowolnym smaku – wybierz swoją ulubioną
-
¾ ilości wody zalecanej na daną galaretkę według producenta.
Na biszkopt:
-
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
-
75g cukru pudru
-
75g mąki tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na polewę:
-
250g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
-
100 ml śmietanki kremówki.
undefined
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, przy czym wykorzystaj tylko ¾ zalecanej ilości wody, dzięki temu będzie ona gęstsza. Po przygotowaniu odstaw ją w chłodne miejsce.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C, przygotuj biszkopt. Ubij białka, aż staną białe i puszyste, pod koniec dodaj cukier i żółtka, mieszaj trzepaczką do połączenia. Przesiej mąkę do masy jajecznej, delikatnie mieszaj trzepaczką lub łyżką. Wlej do formy, piecz przez około 15 minut, aż biszkopt mocno wyrośnie i lekko się zazłoci. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyjmij z formy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie ponownie umieść biszkopt w formie wyłożonej folią aluminiową. Wyjmij galaretkę z chłodnego miejsca, wylej ją na wystudzone ciasto. Odłóż do lodówki, aż galaretka całkowicie zastygnie.
W rondelku umieść czekoladę i śmietankę, na małym ogniu podgrzewaj i mieszaj, aż prawie cała czekolada się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Czekoladę rozprowadź na ciasto równomiernie, możesz ją wyrównać przy pomocy noża lub specjalnej szpachelki. Ciasto wstaw do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gotowe!
Wskazówka: Przed rozpoczęciem krojenia możesz włożyć nóż na chwilę do gorącej wody, aby łatwiej był kroić czekoladę.
Tort Delicja ze świeżymi truskawkami
A może przygotujesz tort Delicja, ale z dodatkiem świeżych owoców? To doskonały wybór na letnie ciasto.
Potrzebne składniki:
Na galaretkę:
-
150 g galaretki truskawkowej
-
1/2 wody zalecanej na daną ilość galaretki według producenta
-
150 g truskawek bez szypułek.
Na biszkopt:
-
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
-
75g cukru pudru
-
75g mąki tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na polewę:
-
250g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
-
100 ml śmietanki kremówki.
undefined
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, ale użyj do niej połowy zalecanej ilości wody, dzięki temu będzie ona gęstsza. Po przygotowaniu odstaw ją w chłodne miejsce. W międzyczasie umyj truskawki pod bieżącą wodą, odsącz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój je w plasterki, odstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, przygotuj biszkopt. Ubij białka aż będą białe i puszyste, pod koniec dodaj cukier i żółtka, mieszaj trzepaczką do połączenia. Przesiej mąkę do masy jajecznej, delikatnie mieszaj trzepaczką lub łyżką. Wlej do formy, piecz przez około 15 minut, aż biszkopt mocno wyrośnie i lekko się zazłoci. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyłóż z formy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie ponownie umieść w formie wyłożonej folią aluminiową. Wyjmij galaretkę z chłodnego miejsca, wylej ją na wystudzone ciasto, na górę poukładaj truskawki. Odłóż do lodówki, aż galaretka całkowicie zastygnie.
W rondelku umieść czekoladę i śmietankę, na małym ogniu podgrzewaj i mieszaj, aż prawie cała czekolada się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Czekoladę rozprowadź na ciasto równomiernie, możesz ją wyrównać przy pomocy noża lub specjalnej szpachelki. Ciasto wstaw do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gotowe!
Wskazówka:
Do tego przepisu możesz użyć też innych, dowolnych owoców. Dzięki temu możesz stworzyć tort Delicja o dokładnie takim smaku, jaki lubisz najbardziej!