Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne jajka przepiórcze w majonezie koperkowym
Bizoń Michalina
Bizoń Michalina 25.03.2022 22:44

Pyszne jajka przepiórcze w majonezie koperkowym

Pyszne jajka przepiórcze w majonezie koperkowym
pixabay.com

Proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe - jajka przepiórcze w majonezie koperkowym! To smaczny wybór na każdą okazję, zobacz jak je przygotować. 

Dlaczego warto w ogóle jeść jajka przepiórcze?

Z jakiego powodu jajka przepiórcze są dobrym wyborem? Nie tylko mają one ciekawe, bogatszy smak, ale są też zdrowsze. W składzie jajek przepiórczych jest o wiele więcej witamin. Oprócz tego są lekkostrawne. Nadają się świetnie dla osób, które źle trawią jajka. 

Jak wykorzystać jajka przepiórcze? 

W kuchni jaja przepiórcze można przygotować na naprawdę sporo różnych sposobów, są stosowane głównie  jako substytut ich kurzych jajek, warto jednak po nie sięgnąć ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne.

Można je podawać zarówno na twardo, jak i na miękko. Można także pokusić się o zrobienie z nich jajecznicy. Warto jednak pamiętać o tym, aby lekko skrócić czas gotowania. 

Do tego w porównaniu z kurzymi jajkami, te przepiórcze mają długa przydatność do spożycia. Kurze jajka są dobre do zjedzenia tylko przez 30 dni, za to przepiórcze można jeść przez aż 90 dni!

Jajka przepiórcze w majonezie koperkowym

To prosty, ale bardzo smaczny przepis. Świetny wybór na zakąskę na różne imprezy - sprawdzą się na urodziny, święta i Sylwestra! To ciekawa odmiana dla tradycyjnych jajek w majonezie. 

Składniki:

  • 4-5 jajek przepiórczych

  • 5 łyżek majonezu

  • pęczek posiekanego koperku

  • sól i pieprz do smaku.

Przepis:

  1. W rondlu zagotuj wodę, włóż do niej wszystkie jajka i gotuj około 4 minuty . 

  2. Po tym czasie odcedzamy, zalewamy zimną wodą, lekko obijamy skorupki i studzimy. Delikatnie obieramy. Jajka przekrawamy na połówki i układamy na talerzyku. 

  3. W międzyczasie przygotuj majonez koperkowy. Majonez wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Na każdej połówce jajka nałóż odrobinę majonezu.

  5. Gotowe! To danie jest naprawdę proste do zrobienia. 

Jajka przepiórcze możesz przygotować na inne sposoby. Chcesz poznać przepisy? 

Jajka przepiórcze na szpinaku

To wykwintny sposób na bardzo smaczny obiad i specjalną kolację. To danie jest ciekawe, idealne jeśli lubisz eksperymentować w kuchni.

Składniki:

• 4-5 jajek przepiórczych

• 10-12 liści świeżego szpinaku

• pomarańcza

• 2 łyżeczki nasion sezamu

• 25 g sojowego makaronu

• 2 łyżeczki oleju arachidowego

Sos:

• 2 duże łyżki miodu

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 3 łyżki sojowego sosu

• 3 łyżki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego

• ¼ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

• Łyżeczka sezamowego oleju

• Łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego

Przepis:

1. Wymieszaj składniki sosu i odstaw w chłodne miejsce na 15-20 minut.

2. Ułóż makaron na sicie i zalej go wrzątkiem, a następnie odsącz.

3. Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim makaron.

4. Upraż ziarna sezamu na gorącej patelni.

5. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przestudź. Delikatnie obierz i przetnij na pół.

6. Umyj liście szpinaku i osusz je.

7. Umyj, osusz i obierz pomarańczę. Pokrój ją na cienkie pół-plasterki. Oczywiście usuń wszystkie pestki.

8. Połącz liście szpinaku z sezamem i pomarańczą i delikatnie wymieszaj.

9. Do mieszaniny ze szpinakiem wlej przygotowany sos i delikatnie wymieszaj.

10. Danie udekoruj makaronem i połówkami jajek.

Jaja przepiórcze w panierce

A może jajka przepiórcze smażone w panierce? To ciekawa alternatywa dla powszechnie znanych sposobów podawania jajek! 

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 

  • 5 jajek przepiórczych

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • ½ szklanki bułki tartej

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz

  • około 2 szklanek oleju do smażenia

  • 1 papryczka chili

  • 3 łyżki oliwy

  • kiełki fasoli mung i fioletowej rzodkiewki.

Przygotowanie:

  1. W rondlu zagotowujemy wodę, wkładamy 4 jajka i gotujemy 5 minut. 

  2. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, lekko obijamy skorupki i studzimy. Delikatnie obieramy.

  3. Pozostałe jajko rozkłócamy w miseczce. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, a w trzecim mieszamy bułkę tartą ze szczyptą soli i pieprzu. 

  4. Każde ugotowane jajko obtaczamy najpierw w mące pszennej, następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej. Następnie w głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Panierowane jajka po kolei wkładamy na metalowej łyżce cedzakowej do oleju na około pół minuty. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. 

  5. Papryczkę chili myjemy, kroimy w krążki. W małym rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy papryczkę i delikatnie podsmażamy. 

  6. Wkładamy kiełki, mieszamy i rozkładamy na 4 talerzach.

  7.  Na kiełkach układamy jajka w chrupiącej skorupce.

Ten przepis jest prosty, a przygotowane tak jajka naprawdę są wyborne, spróbuj sam!

Tagi: