Pyszne jajka przepiórcze w majonezie koperkowym
Proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe - jajka przepiórcze w majonezie koperkowym! To smaczny wybór na każdą okazję, zobacz jak je przygotować.
Dlaczego warto w ogóle jeść jajka przepiórcze?
Z jakiego powodu jajka przepiórcze są dobrym wyborem? Nie tylko mają one ciekawe, bogatszy smak, ale są też zdrowsze. W składzie jajek przepiórczych jest o wiele więcej witamin. Oprócz tego są lekkostrawne. Nadają się świetnie dla osób, które źle trawią jajka.
Jak wykorzystać jajka przepiórcze?
W kuchni jaja przepiórcze można przygotować na naprawdę sporo różnych sposobów, są stosowane głównie jako substytut ich kurzych jajek, warto jednak po nie sięgnąć ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne.
Można je podawać zarówno na twardo, jak i na miękko. Można także pokusić się o zrobienie z nich jajecznicy. Warto jednak pamiętać o tym, aby lekko skrócić czas gotowania.
Do tego w porównaniu z kurzymi jajkami, te przepiórcze mają długa przydatność do spożycia. Kurze jajka są dobre do zjedzenia tylko przez 30 dni, za to przepiórcze można jeść przez aż 90 dni!
Jajka przepiórcze w majonezie koperkowym
To prosty, ale bardzo smaczny przepis. Świetny wybór na zakąskę na różne imprezy - sprawdzą się na urodziny, święta i Sylwestra! To ciekawa odmiana dla tradycyjnych jajek w majonezie.
Składniki:
-
4-5 jajek przepiórczych
-
5 łyżek majonezu
-
pęczek posiekanego koperku
-
sól i pieprz do smaku.
Przepis:
-
W rondlu zagotuj wodę, włóż do niej wszystkie jajka i gotuj około 4 minuty .
-
Po tym czasie odcedzamy, zalewamy zimną wodą, lekko obijamy skorupki i studzimy. Delikatnie obieramy. Jajka przekrawamy na połówki i układamy na talerzyku.
-
W międzyczasie przygotuj majonez koperkowy. Majonez wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Na każdej połówce jajka nałóż odrobinę majonezu.
-
Gotowe! To danie jest naprawdę proste do zrobienia.
Jajka przepiórcze możesz przygotować na inne sposoby. Chcesz poznać przepisy?
Jajka przepiórcze na szpinaku
To wykwintny sposób na bardzo smaczny obiad i specjalną kolację. To danie jest ciekawe, idealne jeśli lubisz eksperymentować w kuchni.
Składniki:
• 4-5 jajek przepiórczych
• 10-12 liści świeżego szpinaku
• pomarańcza
• 2 łyżeczki nasion sezamu
• 25 g sojowego makaronu
• 2 łyżeczki oleju arachidowego
Sos:
• 2 duże łyżki miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki sojowego sosu
• 3 łyżki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
• ¼ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
• Łyżeczka sezamowego oleju
• Łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
Przepis:
1. Wymieszaj składniki sosu i odstaw w chłodne miejsce na 15-20 minut.
2. Ułóż makaron na sicie i zalej go wrzątkiem, a następnie odsącz.
3. Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim makaron.
4. Upraż ziarna sezamu na gorącej patelni.
5. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przestudź. Delikatnie obierz i przetnij na pół.
6. Umyj liście szpinaku i osusz je.
7. Umyj, osusz i obierz pomarańczę. Pokrój ją na cienkie pół-plasterki. Oczywiście usuń wszystkie pestki.
8. Połącz liście szpinaku z sezamem i pomarańczą i delikatnie wymieszaj.
9. Do mieszaniny ze szpinakiem wlej przygotowany sos i delikatnie wymieszaj.
10. Danie udekoruj makaronem i połówkami jajek.
Jaja przepiórcze w panierce
A może jajka przepiórcze smażone w panierce? To ciekawa alternatywa dla powszechnie znanych sposobów podawania jajek!
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
-
5 jajek przepiórczych
-
2 łyżki mąki pszennej
-
½ szklanki bułki tartej
-
sól
-
świeżo zmielony pieprz
-
około 2 szklanek oleju do smażenia
-
1 papryczka chili
-
3 łyżki oliwy
-
kiełki fasoli mung i fioletowej rzodkiewki.
Przygotowanie:
-
W rondlu zagotowujemy wodę, wkładamy 4 jajka i gotujemy 5 minut.
-
Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, lekko obijamy skorupki i studzimy. Delikatnie obieramy.
-
Pozostałe jajko rozkłócamy w miseczce. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, a w trzecim mieszamy bułkę tartą ze szczyptą soli i pieprzu.
-
Każde ugotowane jajko obtaczamy najpierw w mące pszennej, następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej. Następnie w głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Panierowane jajka po kolei wkładamy na metalowej łyżce cedzakowej do oleju na około pół minuty. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku.
-
Papryczkę chili myjemy, kroimy w krążki. W małym rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy papryczkę i delikatnie podsmażamy.
-
Wkładamy kiełki, mieszamy i rozkładamy na 4 talerzach.
-
Na kiełkach układamy jajka w chrupiącej skorupce.
Ten przepis jest prosty, a przygotowane tak jajka naprawdę są wyborne, spróbuj sam!