Nikt mi nie wierzy, że robię ten ser całkiem sam. Wystarczy tylko połączyć 3 tanie składniki
Nie kupuj sera, tylko zrób go w domu. Jest dużo smaczniejszy, a przy okazji zaoszczędzisz parę złotych. Z tym przepisem domowy ser z pewnym składem zrobisz bez żadnego wysiłku. Przygotuj tylko 3 potrzebne składniki.
Nic nie pobije domowego sera
Ser w moim domu jest nie tylko dodatkiem do kanapek. Kiedy pojawia się na stole to znak, że zaczyna się niezła uczta. Pewnego razu, jako serowy smakosz, postanowiłem zrobić ten uwielbiany przez całą rodzinę produkt sam.
Znalazłem przepis, przygotowałem składniki, które miałem już w kuchni i po czasie krótszym niż godzina miałem gotowy ser. W smaku zdecydowanie przebijał te ze sklepu. Zrób go z przepisu poniżej i ciesz się jego smakiem podobnie jak ja.
Żadne pudełko po lodach. Jest 100 razy lepszy sposób na mrożenie koperkuSer tylko z 3 składników
Do przygotowania domowego sera potrzebujesz niewiele, ale to, co otrzymasz, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Szczególnie że potrzebne produkty kosztują grosze i wszystkie powinnaś mieć w domu. Podobny przepis znajdziesz na kanale Einfaches Rezept, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1 l mleka
- 20 ml octu
- 10 g soli
Przepis na domowy ser
Zacznij od wlania mleka do średniej wielkości garnka. Następnie podgrzewaj je na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do zagotowania. Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj ocet. Całość dokładnie mieszaj do momentu zgęstnięcia i powstania sera.
Uformuj z niego kulkę, a następnie wyciśnij z niej nadmiar wody. Do serwatki wsyp sól i podgrzewaj, cały czas mieszając. Garnek ściągnij z kuchenki i włóż do niego odciśnięty wcześniej ser.
Po kilku minutach wyciągnij ser. Powinien być sprężysty i plastyczny. Uformuj z niego gładką i jednolitą kulkę.
Do miski wlej olej i włóż parę kostek lodu. Ser umieść w wodzie na 10 minut. Po tym czasie masz gotowy ser, który wystarczy kroić na plastry i zachwycać się jego smakiem. Sprawdź, jak zrobić domowe drożdżówki z budyniem. Dowiedz się także, na co uważać, kupując nowalijki.