Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rączka przeszedł samego siebie. Zrobił pierogi z farszem, o jakim nikt by nie pomyślał
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.04.2024 19:15

Rączka przeszedł samego siebie. Zrobił pierogi z farszem, o jakim nikt by nie pomyślał

pierogi
Fot. YouTube/raczkagotuje1081, Facebook/ Remigiusz

Remigiusz Rączka gotuje, że palce lizać. Jednak tym razem przepis kucharza ze Śląska zaskoczy smakoszy. Wszystko przez farsz, z jakim kucharz robi pierogi. Polecamy przepis Remigiusza Rączki na znakomite pierogi z farszem, o jakim nikt, by nie pomyślał. 

Pierogi z farszem, który może dziwić

Pierogi robimy zwykle z kapustą, grzybami, mięsem lub podajemy ze słodkimi dodatkami. Jednak Remigiusz Rączka proponuje przepis na pierogi z niecodziennym farszem. Jego skład może dziwić, ale efekt jest pyszny. Wszystko dlatego, że śląski kucharz przyrządza pierogi z farszem jajecznym. Jednak trafia do niego też szynka i cebula.

 Pierogi wychodzą wyjątkowo smaczne, a taki farsz znakomicie do nich pasuje. Dlatego skorzystaj z przepisu kucharza i zrób pierogi, które każdy zje ze smakiem. Taki obiad szybko zniknie z talerzy. Przepis Remigiusza Rączki możecie znaleźć też na jego kanale YouTube Rączka Gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

pierogi
Fot. YouTube/raczkagotuje1081
Wbij widelec w pomidora. Ten patent z pewnością wykorzystasz podczas Majówki

Jak zrobić pierogi z farszem jajecznym z przepisu Remigiusza Rączki?

Składniki na  ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 6 jajek na twardo
  • 100 g sera z zieloną pleśnią
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 100 g szynki
  • masło, cebula i szczypiorek na okrasę

Przygotowanie pierogów zacznij od zalania bułki tartej mlekiem. Dzięki temu bułka nabierze delikatności. W oddzielnej miski wsyp mąkę, sól i wlej ciepłą wodę. Składniki wymieszaj i zagnieć. Ciasto wychodzi sprężyste i elastyczne. 

Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj. Teraz przygotuj farsz. Cebulę posiekaj, zeszklij, a jajka ugotowana na twardo zetrzyj na tarce. Dołóż wcześniej namoczoną bułkę tartą, pokrojoną szynkę, szczypiorek i pokrusz ser pleśniowy. Pora dodać zeszkloną cebulę i wymieszać składniki. 

Pierogi wyraziste i pełne smaku

Z farszu uformuj małe kulki, a ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego koła. Nakładaj kulki farszu, zlep brzegi i gotuj w osolonej wodzie. Okrasę zrób z masła, cebuli, a wierzch pierogów posyp jeszcze szczypiorkiem. Pierogi wychodzą bardzo smaczne, wyraziste i są idealne na rodzinny obiad.

Każdy, kto ich spróbuje, poprosi o dokładkę. Dzięki przepisowi od Remigiusza Rączki zrobisz pierogi z wyjątkowym farszem. Niejeden smakosz takie danie zje z przyjemnością. Pierogi wychodzą, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić efektowny deser bez żelatyny. Polecaliśmy też przepis na najlepszą zupę szczawiową. 

pierogi
Fot. YouTube/raczkagotuje1081

Źródło: YouTube/raczkagotuje1081

Zdjęcia: screen YouTube/raczkagotuje1081