Smakosze.pl Przepisy Pyszny i szybki sernik straciatella na zimno
pixabay.com

Pyszny i szybki sernik straciatella na zimno

25 marca 2022

Sernik straciatella na zimno to przepyszny, wysoki sernik, zawierający bardzo dużą ilość startej gorzkiej czekolady. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje. Do dekoracji można dodać różnego rodzaju owoce. Jak przygotować sernik straciatella na zimno?

Jak powstał sernik?

Sernik to ciasto z białego sera, zwykle na chrupiącej podstawie, z różnymi dodatkami. Historia sernika sięga starożytnej Grecji (pomiędzy VII a VIII wiekiem p.n.e na wyspie Samos). Po podbiciu Grecji przez Rzymian sernik rozpowszechnił się w Europie. Dzięki imigrantom z Europy sernik ten trafił również do Stanów Zjednoczonych.

Składniki potrzebne do zrobienia sernika straciatella na zimno

  • ok. 80 g okrągłych biszkoptów,

  • 200 g jogurtu naturalnego,

  • 200 ml mleka,

  • 400 g malin (lub truskawek lub jagód),

  • 500 g serka mascarpone (schłodzone),

  • 100 g czekolady deserowej (lub mlecznej lub gorzkiej),

  • 200 ml śmietanki 30 lub 36% z kartonika (schłodzonej),

  • 100 g cukru,

  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej (nie - deserowej),

  • oraz opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto.

Sernik straciatella na zimno - przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i zamocuj obręcz zwalniając papier na zewnątrz. Umieść biszkopty na dole. Mogą być zakropione likierem.

Ser mascarpone przełożyć do miski, wlej gęstą śmietanę i dodaj cukier. Ubijaj przez 1-2 minuty, aż masa wzrośnie i będzie puszysta.

Zagotuj mleko, zdejmij je z palnika i dodaj żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodaj jogurt (stopniowo dodawaj go po łyżce), ciągle mieszając.

Wlej powstałą masę do ubitej masy mascarpone, a następnie wymieszaj dobrze mieszadłem wolnoobrotowym.

Dodaj pokrojoną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz owoce (całe maliny, pokrojone truskawki), zostawiając trochę owoców do udekorowania sernika i wymieszaj z łyżką wszystkie składniki razem.

Ułóż masę na biszkopcie, następnie udekoruj pozostałymi owocami i czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy