Pyszny makaron penne zapiekany z szynką i mozzarellą
Co to jest makaron penne?
Makaron penne to rodzaj makaronu o kształcie rurek. Pochodzi on z południa Włoch. Wyróżnia się makaron penne rigate (rurki rowkowane) oraz makaron penne liscie (rurki gładkie). Podaje się go najczęściej z owocami morza lub pesto. Jednak liczba możliwych dań z tym składnikiem jest wręcz nieograniczona. Ciekawą propozycją jest np. wykorzystanie penne do dań z kurczakiem albo wołowiną. Jeśli jednak staramy się unikać mięsa, dobrym rozwiązaniem jest makaron ze szpinakiem, a nawet w pomidorach. W ograniczonych ilościach można jeść go też na diecie. 100 g ugotowanego makaronu penne zawiera 131 kcal. Osoby odchudzające się powinny sięgać przede wszystkim po jego wersję pełnoziarnistą. Chociaż nie różni się bardzo w kwestiach kaloryczności od tej pszennej, to zawiera znacznie więcej błonnika, który daje nam uczucie sytości. Poza tym obniża stężenie glukozy we krwi i zmniejsza wchłanianie cholesterolu.
Zapiekanka z szynką parmeńską
Z makaronem penne możemy stworzyć dania wyjęte prosto z kuchni włoskiej. Do naszego zapiekanego posiłku polecamy użyć szynki parmeńskiej. Ma bardzo intensywny, wyrafinowany smak. Można odczuć w niej nawet lekką słodycz. Poza tym jest bardzo cieniutka – jeden paseczek to grubość kartki papieru. Jej oficjalna nazwa to Prosciutto di Parma i jest prawdopodobnie najbardziej znaną na świecie włoską wędliną. Produkowana jest tylko i wyłącznie w okolicach północy Włoch i musi posiadać specjalny certyfikat. Co ciekawe, jej tworzenie jest określone bardzo specyficznymi normami. Świnie, z których się ją produkuje, muszą być odpowiednio karmione i ważyć nie mniej niż 140 kg i nie być młodsza niż 10 miesięcy. Samą szynkę wiesza się w specjalnych pomieszczeniach, wentylowanych powietrzem z okolicznych lasów i pól. Proces ten trwa 12 miesięcy, czyli tyle, ile mięso potrzebuje do „dojrzenia”. Dzięki tak rygorystycznym zasadom otrzymujemy kruchą i pachnącą szynkę parmeńską o delikatnym smaku.
Przepis na makaron penne zapiekany z szynką i mozzarellą
Makaron zapiekany z szynką i mozzarellą to proste i szybkie danie, które można z powodzeniem zaserwować na rodzinny obiad. Świetnie sprawdzi się też do podania podczas wizyty gości. Zamiast biegać między kuchnią a jadalnią, zaserwujemy szybki zapiekany makaron. Wykonamy go błyskawicznie, a otrzymamy dużą porcję pysznego i sycącego dania. Smaku doda mu zeszklona na oliwie cebula oraz pokrojona w kostkę cukinia. Mozzarella z szynką parmeńską świetnie będą razem współgrały, lecz jeśli nie macie szansy zdobyć tego typu wędliny, możecie oczywiście użyć innej. W obu wersjach nasza zapiekanka wyjdzie pyszna!
Składniki na 4 porcje
200 g makaronu penne pszenny lub pełnoziarnisty1 cebula3 łyżki oliwy100 g szynki parmeńskiej150 g sera mozzarella
Opcjonalnie:
200 g cukiniigarść posiekanej natki pietruszki