Pyszny przepis na tex-mex z kurczakiem i cukinią
pixabay.com

Pyszny przepis na Tex-mex z kurczakiem i cukinią

Tex-mex z kurczakiem i cukinią to danie kuchni meksykańsko - teksańskiej. Danie to bogate jest w dużą ilość warzyw. Może być podane zarówno na przyjęciach i imprezach, jak i na obiad z rodziną. Wygodą podczas wykonywania dania jest to, że można je wykonać w jednym naczyniu. Jak przygotować Tex-mex z kurczakiem i cukinią?

Czym jest Tex-mex?

Nazwa „Tex-Mex” jest wynikiem połączenia słów „Texas” i „Mexico”. Powstała w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, a zwłaszcza kuchni południowych stanów USA. Mięso jest przygotowane do grillowania w stylu barbecue. Do klasycznych elementów kuchni teksańskiej należą sos chili, panierowany stek oraz wiele potraw, takich jak tacos, burrito czy nachos i ,mimo meksykańskich korzeni, są to najczęściej dania amerykańskie.

Składniki do wykonania Tex-mex z kurczakiem i cukinią

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 nieduża cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • świeża kolendra,
  • 2 łyżeczki oregano i słodkiej papryki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 50 g sera żółtego lub mozzarelli,
  • szczypiorek.


Wykonanie Tex-mex z kurczakiem i cukinią

Wlej oliwę na dużą, głęboką patelnię. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, mielony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż około 3 minuty, ciągle mieszając.


Przesuń warzywa na bok patelni i umieść kurczaka w pustym miejscu. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką kminku. Obsmaż około 4 minuty.


Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i wyłóż wszystkie składniki razem na patelnię. Smaż przez około 4 minuty, a następnie dodaj przyprawy, wymieszaj je i smaż dalej przez około 1 minutę.


Dodaj odsączoną kukurydzę oraz odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Wymieszaj i podgrzej.


Dodaj zmiksowane i obrane pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Następnie przykryj, gotuj przez 10 minut.


Zdejmij pokrywkę, posyp serem, przykryj garnek i znów gotuj około 2 minuty, aż ser się rozpuści. Na koniec posyp kolendrą i szczypiorkiem.

Następny artykuł