Pyszny przepis na Tex-mex z kurczakiem i cukinią
Czym jest Tex-mex?
Nazwa „Tex-Mex” jest wynikiem połączenia słów „Texas” i „Mexico”. Powstała w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, a zwłaszcza kuchni południowych stanów USA. Mięso jest przygotowane do grillowania w stylu barbecue. Do klasycznych elementów kuchni teksańskiej należą sos chili, panierowany stek oraz wiele potraw, takich jak tacos, burrito czy nachos i ,mimo meksykańskich korzeni, są to najczęściej dania amerykańskie.
undefined
Składniki do wykonania Tex-mex z kurczakiem i cukinią
1 czerwona papryka,
1 łyżka oliwy lub oleju,
1 filet z kurczaka,
1 cebula,
1 nieduża cukinia,
2 ząbki czosnku,
1 mała puszka kukurydzy,
2 łyżeczki kminu rzymskiego,
świeża kolendra,
2 łyżeczki oregano i słodkiej papryki,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 puszka pomidorów,
50 g sera żółtego lub mozzarelli,
szczypiorek.
Wykonanie Tex-mex z kurczakiem i cukinią
Wlej oliwę na dużą, głęboką patelnię. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, mielony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż około 3 minuty, ciągle mieszając.
Przesuń warzywa na bok patelni i umieść kurczaka w pustym miejscu. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką kminku. Obsmaż około 4 minuty.
Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i wyłóż wszystkie składniki razem na patelnię. Smaż przez około 4 minuty, a następnie dodaj przyprawy, wymieszaj je i smaż dalej przez około 1 minutę.
Dodaj odsączoną kukurydzę oraz odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Wymieszaj i podgrzej.
Dodaj zmiksowane i obrane pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Następnie przykryj, gotuj przez 10 minut.
Zdejmij pokrywkę, posyp serem, przykryj garnek i znów gotuj około 2 minuty, aż ser się rozpuści. Na koniec posyp kolendrą i szczypiorkiem.
undefined