Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszny przepis na Tex-mex z kurczakiem i cukinią
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Pyszny przepis na Tex-mex z kurczakiem i cukinią

Pyszny przepis na tex-mex z kurczakiem i cukinią
pixabay.com

Czym jest Tex-mex?

Nazwa „Tex-Mex” jest wynikiem połączenia słów „Texas” i „Mexico”. Powstała w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, a zwłaszcza kuchni południowych stanów USA. Mięso jest przygotowane do grillowania w stylu barbecue. Do klasycznych elementów kuchni teksańskiej należą sos chili, panierowany stek oraz wiele potraw, takich jak tacos, burrito czy nachos i ,mimo meksykańskich korzeni, są to najczęściej dania amerykańskie.

undefined

Składniki do wykonania Tex-mex z kurczakiem i cukinią

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 łyżka oliwy lub oleju,

  • 1 filet z kurczaka,

  • 1 cebula,

  • 1 nieduża cukinia,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 mała puszka kukurydzy,

  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,

  • świeża kolendra,

  • 2 łyżeczki oregano i słodkiej papryki,

  • 1 puszka czerwonej fasoli,

  • 1 łyżeczka ostrej papryki,

  • 1 puszka pomidorów,

  • 50 g sera żółtego lub mozzarelli,

  • szczypiorek.

Wykonanie Tex-mex z kurczakiem i cukinią

Wlej oliwę na dużą, głęboką patelnię. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, mielony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż około 3 minuty, ciągle mieszając.

Przesuń warzywa na bok patelni i umieść kurczaka w pustym miejscu. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką kminku. Obsmaż około 4 minuty.

Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i wyłóż wszystkie składniki razem na patelnię.  Smaż przez około 4 minuty, a następnie dodaj przyprawy, wymieszaj je i smaż dalej przez około 1 minutę.

Dodaj odsączoną kukurydzę oraz odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Wymieszaj i podgrzej.

Dodaj zmiksowane i obrane pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Następnie przykryj, gotuj przez 10 minut.

Zdejmij pokrywkę, posyp serem, przykryj garnek i znów gotuj około 2 minuty, aż ser się rozpuści. Na koniec posyp kolendrą i szczypiorkiem.

undefined

Tagi: