Pyszny torcik leśny mech na przyjęcia
Składniki na torcik leśny mech
Składniki potrzebne do ciasta:
-
3 jajka,
-
450 g mrożonego szpinaku lub 450 g świeżego,
-
2/3 szklanki oleju,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
1 szklanka cukru pudru,
-
2 szklanki mąki pszennej.
Składniki potrzebne do kremu:
-
2 opakowania śmietan-fixu,
-
250 g serka mascarpone (zimne),
-
5 łyżek cukru pudru,
-
200 ml śmietanki 30% z kartonika (zimnej).
Składniki do dekoracji:
-
50 ml śmietanki 30%,
-
200 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami,
-
100 g gorzkiej czekolady.
undefined
Przygotowanie torcika leśny mech
Przygotowanie ciasta:
Rozmroź mrożony szpinak na sicie, następnie wyciśnij nadmiar wody i dobrze wymieszaj. Po umyciu włóż świeży szpinak do garnka, wymieszaj i podgrzewaj przez 1-2 minuty, aż zwiędnie, a następnie zblenduj na mus.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Jajka włóż do miski, zalej bardzo ciepłą wodą z kranu i odstaw na kilka minut. Następnie ubij mikserem na wysokich obrotach (około 8-10 minut), aby stały się puszyste i lekkie, i dodawaj powoli cukier puder.
Następnie, nadal ubijając, wlej powoli olej cienkim strumieniem (ubijając łącznie przez około 8-10 minut).
Dodaj mus szpinakowy i mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż wszystkie składniki zmienią się w jednolitą masę.
Mąkę przesiej i wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia. Wlej ubite jajka i mieszaj na wolnych obrotach, aż składniki zmieszają się w jednolite ciasto.
Wlej masę do formy o średnicy 24 cm (wyłożonej od spodu papierem), a następnie piecz do suchego patyczka przez około 40 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.
Usuń (zeskrob nożem) brązową skórkę z całego ciasta i wyrzuć. Odetnij małą kopułkę ciasta, spłaszcz i pokrusz wierzch ciasta (zachowaj na dekorację). Ciasto pokrój na dwie części.
Przygotowanie kremu do torciku:
Do naczynia miksującego włóż schłodzony serek mascarpone i śmietanę, dodaj cukier puder i ubijaj przez 2-3 minuty, aż podwoi się objętość, a masa stanie się puszysta.
Na koniec wymieszaj ze śmietan-fixem, który sprawi, że krem zgęstnieje. Odłóż na ciasto 3 łyżki śmietanki. Resztę delikatnie wymieszaj z mrożonymi owocami (zachowaj 2 łyżki owoców do dekoracji).
Przekładanie:
Ułóż spód ciasta na talerzu. Połącz krem i owoce, a pozostałą część ciasta przykryj. Na górę połóż 3 łyżki śmietany (bez owoców).
Polewa do torciku:
Czekoladę pokrój na małe kawałki i włóż do miski ze śmietaną. Rozpuść powoli w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i mieszaj do uzyskania gładkości. Jeśli czekolada się zważy można ją przywrócić do normalnego stanu, dodając łyżkę zimnej śmietany lub mleka i za każdym razem mieszając.
Polej ciasto polewą, a następnie udekoruj zielonym ciastem i owocami z boku. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możesz zacząć cieszyć się efektami swojej pracy. Smacznego!