To moja ulubiona kolacja na ciepło. Robię ją z 4 tanich składników

Tarta z pomidorami to moja ulubiona kolacja na ciepło. Całe danie jest gotowe w dosłownie 20 minut, z czego 15 zajmuje pieczenie. Szybka, prosta, tania i wygląda zjawiskowo. Do tej tarty nie wyrabiam kruchego ciasta. Jest o wiele lepszy sposób.
Pyszną kolację zrobisz w 20 minut
Pomysłów na tanią i szybką kolację na ciepło jest naprawdę wiele. Moją ulubioną jest natomiast tarta, którą zwykle przyrządzam z 4 składników, które zawsze mam w lodówce. Kolacja na ciepło jest gotowa błyskawicznie, a wygląda tak, że można ją podać nawet wtedy, gdy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą.
Tartę na kolację na ciepło przygotowuję z ciasta francuskiego. Głównym składnikiem są tutaj pomidory, cebula i szczypiorek. Do formy przed pieczeniem możesz wrzucić dosłownie wszystko, na co tylko masz ochotę.
Tarta doskonale smakuje również z dodatkiem sera feta, z mozzarellą, z papryką, boczkiem, czy szynką drobiową. Jedyne, o czym należy pamiętać, to trzymać się proporcji jajek i śmietany, z której przyrządzamy sos.

Przepis na tartę z ciasta francuskiego
Do przygotowania kolacji na ciepło wykorzystuję 4 podstawowe składniki, mianowicie ciasto francuskie, śmietanę, pomidory i cebulki ze szczypiorkiem. Bazylię mam w kuchni w doniczce. Zamiast niej możesz również dodać liście szpinaku lub rukolę.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 18%

Jak zrobić szybką kolację na ciepło?
Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim dokładnie naczynie do pieczenia tarty lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Naczynie wcześniej nasmaruj masłem lub olejem.
Dwie małe cebulki i szczypiorek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój. Jajka wymieszaj dokładnie ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Masę jajeczną wylej na ciasto francuskie. Poukładaj pomidory, oprósz cebulką i szczypiorkiem.
Całość wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 15 minut, aż jajka się zetną. Tartę udekoruj bazylią, szpinakiem lub rukolą. Pokrój i podawaj na ciepło, smacznego.
Na kolację na ciepło polecam również naleśniki z obłędnym farszem oraz bułki zapiekane w piekarniku.






































