Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To moja ulubiona kolacja na ciepło. Robię ją z 4 tanich składników
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.04.2025 18:39

To moja ulubiona kolacja na ciepło. Robię ją z 4 tanich składników

kolacja na ciepło
Fot. Shutterstock/Kapa1966

Tarta z pomidorami to moja ulubiona kolacja na ciepło. Całe danie jest gotowe w dosłownie 20 minut, z czego 15 zajmuje pieczenie. Szybka, prosta, tania i wygląda zjawiskowo. Do tej tarty nie wyrabiam kruchego ciasta. Jest o wiele lepszy sposób.

Pyszną kolację zrobisz w 20 minut

Pomysłów na tanią i szybką kolację na ciepło jest naprawdę wiele. Moją ulubioną jest natomiast tarta, którą zwykle przyrządzam z 4 składników, które zawsze mam w lodówce. Kolacja na ciepło jest gotowa błyskawicznie, a wygląda tak, że można ją podać nawet wtedy, gdy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą.

Tartę na kolację na ciepło przygotowuję z ciasta francuskiego. Głównym składnikiem są tutaj pomidory, cebula i szczypiorek. Do formy przed pieczeniem możesz wrzucić dosłownie wszystko, na co tylko masz ochotę.

Tarta doskonale smakuje również z dodatkiem sera feta, z mozzarellą, z papryką, boczkiem, czy szynką drobiową. Jedyne, o czym należy pamiętać, to trzymać się proporcji jajek i śmietany, z której przyrządzamy sos.

kolacja na ciepło.jpg
Fot. Shutterstock
Majonez z jajek na twardo jest lżejszy, niż klasyczny. Bez trudu zrobisz go w domu

Przepis na tartę z ciasta francuskiego

Do przygotowania kolacji na ciepło wykorzystuję 4 podstawowe składniki, mianowicie ciasto francuskie, śmietanę, pomidory i cebulki ze szczypiorkiem. Bazylię mam w kuchni w doniczce. Zamiast niej możesz również dodać liście szpinaku lub rukolę.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
kolacja na ciepło.jpg
Fot. Shutterstock

Jak zrobić szybką kolację na ciepło?

Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim dokładnie naczynie do pieczenia tarty lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Naczynie wcześniej nasmaruj masłem lub olejem.

Dwie małe cebulki i szczypiorek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój. Jajka wymieszaj dokładnie ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Masę jajeczną wylej na ciasto francuskie. Poukładaj pomidory, oprósz cebulką i szczypiorkiem.

Całość wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 15 minut, aż jajka się zetną. Tartę udekoruj bazylią, szpinakiem lub rukolą. Pokrój i podawaj na ciepło, smacznego.

Na kolację na ciepło polecam również naleśniki z obłędnym farszem oraz bułki zapiekane w piekarniku. 

kolacja na ciepło.jpg
Fot. Canva