Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny patent babci na puszysty i wilgotny sernik. Ciasto zawsze się udaje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.04.2025 18:50

Niezawodny patent babci na puszysty i wilgotny sernik. Ciasto zawsze się udaje

masa na sernik w foremce
Fot. Canva/NatashaPhoto

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowego, tradycyjnego sernika. Piekę go w każde święta, a przepis mam z zeszytu swojej babci. Sernik pięknie rośnie w piekarniku, nie pęka i nie opada. Jest niezwykle puszysty i wilgotny. To ciasto, które zawsze się udaje, a wszystko dzięki jednej, prostej sztuczce. 

Tradycyjny sernik przepisu babci

Sernik nie jest trudnym ciastem, jednak musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. W przeciwnym wypadku nie będzie taki, jakbyśmy sobie tego życzyli. Kluczowe jest nie tylko samo pieczenie i studzenie, ale także składniki i sposób przygotowania.

Przede wszystkim wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową. Moja babcia do masy zawsze dodawała trzy średnie, ugotowane ziemniaki. To dzięki nim sernik jest doskonale wilgotny, nie pęka i jest puszysty jak chmurka.

Bardzo ważne jest także pieczenie w odpowiedniej temperaturze oraz studzenie. Cały proces opisałam poniżej. Gotowy sernik na Wielkanoc po ostudzeniu polewam domową polewą czekoladową, a następnie dodaję wiórki kokosowe lub płatki migdałów. Puszysty ser z nutą pomarańczy, czekoladą i migdałami to moim zdaniem najlepsze połączenie.

sernik.jpg
Fot. Shutterstock
To moja ulubiona kolacja na ciepło. Robię ją z 4 tanich składników

Przepis babci na wielkanocny sernik

Z podanych składników przygotujesz puszysty, wilgotny sernik na tortownicę o średnicy 24 cm lub prostokątną blaszkę o wymiarach 34x 23 cm. Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową.

Dalsza część tekstu pod filmem

 Składniki:

  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 200 g masła
  • 3 średnie ziemniaki
  • 220 g cukru (w tym 1 opakowanie cukru z wanilią)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 7 jajek
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka kandyzowana.jpg
Fot. Canva

Jak upiec puszysty i wilgotny sernik?

Na początku zmiel twaróg w maszynce. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Oddziel białka od żółtek. Zetrzyj skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy.

Do miski wlej żółtka i ubij z cukrem wymieszanym z cukrem z wanilią. Dodaj masło i dalej ucieraj. Następnie do masy dodaj ziemniaki, budyń. Gdy składniki się połączą, dodawaj po 1 łyżce zmielonego twarogu. Miksuj, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodaj skórkę pomarańczową i skórkę kandyzowaną. Wymieszaj łyżką.

Nastaw piekarnik na 175 stopni C z opcją grzania góra- dół. Blachę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. W osobnej misce ubij na sztywno białka z dodatkiem soli. Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.

Następnie przełóż ją na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz urządzenie. Drzwi uchyl po 10 minutach od wyłączenia pieca. Następie studź sernik w urządzeniu przez kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Na Wielkanoc polecam również babkę wielkanocną z nietypowym dodatkiem, a także ciasto z ananasem i bezą kokosową. Zachwyty gwarantowane.

sernik.jpg
Fot. Canva