Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: zdrowy placek obiadowy
Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: ciasto i nadzienie
Quiche (czyt. kisz) to francuski placek z nadzieniem, które zawsze jest wytrawne (np. warzywne), a nigdy słodkie. Tym quiche różni się od tarty. Podobnie jak tarta, quiche składa się ze spodu oraz nadzienia, które wiązane jest masą jajeczną.
Nadzienie do quiche można łatwo zmieniać wedle własnego gustu i upodobań. W tym przepisie podstawą nadzienia będą pory, smaku doda zapieczony kozi ser, a całość wykończy pięknie posypka ze świeżych listków mięty.
Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: dla kogo?
Quiche z duszonymi porami, serem i miętą przypadnie do gustu każdemu, kto lubi wypieki z wytrawnym nadzieniem, a także smak i aromat duszonych porów. Dodatek sera koziego, mięty i szczypioru (lub cebuli dymki) dodatkowo wzbogaci smak potrawy, tak że quiche z duszonymi porami, serem i miętą być może stanie się stałym punktem domowego menu!
Quiche z duszonymi porami, serem i miętą to danie bezmięsne, nada się więc także dla wegetarian.
Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: na jaką okazję?
Quiche z duszonymi porami, serem i miętą to smaczne, zdrowe i pożywne danie, świetnie nadające się na obiad, lub – po odgrzaniu – na lunch do pracy czy kolację.
Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: ile kalorii?
Quiche z duszonymi porami, serem i miętą to danie smaczne, zdrowe, ale też sycące, głównie przez ser i śmietanę. Osoby bardzo dbające o linię mogą zamienić śmietankę na jogurt naturalny i zrezygnować z części sera. Jajko do ciasta można zastąpić ok. 5 łyżkami lodowatej wody.