Smakosze.pl
Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: zdrowy placek obiadowy

pixabay.com

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: zdrowy placek obiadowy

14 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą to świetny sposób na sycący wegetariański obiad dla rodziny. Poznaj prosty przepis na quiche z duszonymi porami, serem i miętą.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: ciasto i nadzienie

Quiche (czyt. kisz) to francuski placek z nadzieniem, które zawsze jest wytrawne (np. warzywne), a nigdy słodkie. Tym quiche różni się od tarty. Podobnie jak tarta, quiche składa się ze spodu oraz nadzienia, które wiązane jest masą jajeczną.

Nadzienie do quiche można łatwo zmieniać wedle własnego gustu i upodobań. W tym przepisie podstawą nadzienia będą pory, smaku doda zapieczony kozi ser, a całość wykończy pięknie posypka ze świeżych listków mięty.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: dla kogo?

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą przypadnie do gustu każdemu, kto lubi wypieki z wytrawnym nadzieniem, a także smak i aromat duszonych porów. Dodatek sera koziego, mięty i szczypioru (lub cebuli dymki) dodatkowo wzbogaci smak potrawy, tak że quiche z duszonymi porami, serem i miętą być może stanie się stałym punktem domowego menu!

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą to danie bezmięsne, nada się więc także dla wegetarian.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: na jaką okazję?

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą to smaczne, zdrowe i pożywne danie, świetnie nadające się na obiad, lub – po odgrzaniu – na lunch do pracy czy kolację.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: ile kalorii?

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą to danie smaczne, zdrowe, ale też sycące, głównie przez ser i śmietanę. Osoby bardzo dbające o linię mogą zamienić śmietankę na jogurt naturalny i zrezygnować z części sera. Jajko do ciasta można zastąpić ok. 5 łyżkami lodowatej wody.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: trudność

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą to danie dość proste do przygotowania, chociaż wymaga wykonania kilku rzeczy: spodu ciasta, nadzienia i masy jajecznej. Trzeba umieć obsługiwać piekarnik i wykazać się cierpliwością.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: czas na przygotowanie

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą przygotowuje się dość łatwo, ale przepis wymaga nieco cierpliwości. Ciasto musi chłodzić się w lodówce przez ok. 1 godzinę i 15 minut, potem trzeba doliczyć ok. godziny na pieczenie spodu, 35 minut na pieczenie całego placka z nadzieniem, kilka minut na smażenie porów. Łącznie przygotowanie quiche z duszonymi porami, serem i miętą może zająć ok. 3 godzin.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: składniki do spodu (ok. 6 porcji)

  • Mąka pszenna – 250 g

  • Masło zimne – 150 g

  • Jajko – 1 duże

  • Sól – 1 łyżeczka

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: składniki do nadzienia

  • Pory – 2 duże

  • Mięta świeża – ½ szklanki listków

  • Śmietana gęsta 30% – 4 łyżki

  • Śmietana gęsta 12%, kwaśna - 4 łyżki

  • Ser kozi – 150 g

  • Jajka – 4 duże

  • Masło – 2 łyżki

  • Sól – 1/3 łyżeczki

  • Pieprz – 1/3 łyżeczki

  • Tymianek suszony – 1 łyżeczka

  • Szczypior – 3 gałązki

  • Cebula dymka – 2 nieduże

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: potrzebne przybory

Do przygotowania quiche z z duszonymi porami, serem i miętą potrzebujemy dwóch misek, rózgi kuchennej, łyżki, noża, patelni, piekarnika i formy do pieczenia tart.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: przygotowanie spodu

Spód ciasta do quiche z duszonymi porami, serem i miętą szykujemy jak inne wypieki. Ciasto do quiche najczęściej jest kruche.

Zaczynamy od przygotowania formy do tarty, najlepiej dużej, średnicy ok. 30 cm lub nieco tylko mniej. Smarujemy formę masłem.

Następnie bierzemy miskę, przesiewamy do niej mąkę, do mąki dodajemy sól oraz masło pokrojone możliwie jak najdrobniej. Całą masę albo miksujemy, albo starannie rozcieramy w palcach, tak żeby powstał stos ciastowych drobin. Do tych drobin wbijamy jajko i całość zagniatamy na jednolitą masę, którą formujemy w kulę. Zagniatanie powinno trwać możliwie krótko - to nada ciastu odpowiednią kruchość. Kulę z ciasta na quiche wkładamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie wyjmujemy kulę i rozwałkowujemy ciasto do grubości ok. 3 mm, czyli na bardzo cienko. Rozwałkowane ciasto powinno mieć powierzchnię większą niż forma do tarty. Musimy bowiem przenieść je do formy i wyłożyć nim nie tylko dno, ale i ścianki naczynia. W dnie ciasta robimy dziurki widelcem, by w czasie pieczenia ciepło mogło rozchodzić się odpowiednio po naszym wypieku. Wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut, by ciasto stężało.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: pieczenie spodu

Teraz pora na pieczenie. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę z ciastem owijamy folią do pieczenia – dno i ścianki.

Na dno formy musimy położyć jakieś obciążenie, by ciasto dobrze się wypiekło. Są różne pomysły na to, jak zrobić takie obciążenie do wypiekania quiche. Najprostszy sposób to rozsypanie na dnie formy suchej fasoli lub ryżu. Taka fasola czy ryż dadzą się rozłożyć na dnie równomiernie, a do tego nie puszczą soków ani zapachu, a więc nie zanieczyszczą nam ciasta.

Formę z ciastem i obciążeniem wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Potem zdejmujemy folię i usuwamy obciążenie, a ciasto w formie znowu pieczemy aż się lekko ozłoci, czyli przez kolejne ok. 15 minut lub nieco krócej.

Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika, który przestawiamy na 150 stopni Celsjusza.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: przygotowanie masy jajecznej

Quiche składa się z dwóch części, spodu i nadzienia. Nadzienie łączone jest z ciastem za pomocą masy jajecznej. W przypadku quiche z duszonymi porami, serem i miętą, masa wiążąca będzie miała dodatek dwóch rodzajów śmietany.

Przygotowanie masy jajeczno-śmietanowej do quiche z duszonymi porami, serem i miętą jest bardzo łatwe. Wystarczy wlać do miski śmietanę, wbić jajka, dodać sól, pieprz i tymianek, a potem wszystko dokładnie wymieszać za pomocą kuchennej rózgi.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: przygotowanie nadzienia

Nadzienie nadaje quiche treść – to od niego zależy, jaki smak i aromat będzie miał ostatecznie nasz wypiek. Nadzienie w quiche zawsze jest wytrawne, najczęściej z warzyw lub twarogu, nigdy słodkie. Quiche z duszonymi porami, serem i miętą ma nadzienie porowe.

Pory myjemy, a potem odcinamy od nich zielone końce, tak by została nam tylko biała i lekko tylko zielonkawa część łodygi. Przecinamy pory wzdłuż, a potem siekamy. Wrzucamy pokrojone pory na patelnię wraz z roztopionym masłem i smażymy je z dodatkiem soli przez ok. 4 minuty, aż się ładnie zeszklą i zmiękną.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: pieczenie placka

Ostatnim etapem przygotowania quiche z duszonymi porami, serem i miętą jest wrzucenie usmażonych porów i wlanie masy jajeczno-śmietanowej do upieczonego wcześniej ciasta w formie. Kiedy masa znajdzie się na swoim miejscu, układamy na niej dodatki: pokrojony ser kozi, posiekany szczypior i cebulę.

Ciasto z nadzieniem i dodatkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Nadzienie powinno zastygnąć w formie, ale nie stwardnieć całkowicie. Po wyjęciu z piekarnika nasze quiche powinno nieco przestygnąć.

Quiche z duszonymi porami, serem i miętą: podanie

Na koniec posypujemy placek listkami mięty i już! Nasze quiche z duszonymi porami, serem i miętą jest już gotowe do krojenia i podania!

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >