Quiche z kurkami i serem: placek dla seromaniaków
Quiche z kurkami i serem: wytrawny placek
Quiche (czyt. kisz) to francuski placek z nadzieniem, które zawsze jest wytrawne (np. warzywne), a nigdy słodkie. Tym quiche różni się od tarty. Podobnie jak tarta, quiche składa się ze spodu oraz nadzienia, które wiązane jest masą jajeczną.
Quiche z kurkami i serem: dla kogo?
Quiche z kurkami i serem to danie dla wygłodniałych pasjonatów serowych smaków. Danie łączy w sobie aż trzy rodzaje sera, a można dodać i więcej, jeśli ktoś tak lubi. Dobór rodzajów i proporcji serów zależy w dużej mierze od upodobań gotującego i karmionych – można poeksperymentować i znaleźć własny, idealny quiche dla całej rodziny.
Quiche z kurkami i serem: na jaką okazję?
Quiche z kurkami i serem to świetny pomysł na oryginalny, smaczny i aromatyczny obiad. Placek można też dojeść potem na zimno lub przygrzać w piekarniku – stanie się wtedy serowym podwieczorkiem lub kolacją.
Quiche z kurkami i serem: ile kalorii?
Quiche z kurkami i serem to danie smaczne, zdrowe, ale też sycące, głównie przez dużą ilość sera i masła. Osoby bardzo dbające o linię mogą zamienić śmietankę na jogurt naturalny i zrezygnować z części sera (np. plastrów serka koziego dokładanych przed drugim pieczeniem). Jajko do ciasta można zastąpić ok. 5 łyżkami lodowatej wody.