Smakosze.pl Przepisy Quiche z kurkami i serem: placek dla seromaniaków
Pixabay.com

Quiche z kurkami i serem: placek dla seromaniaków

25 marca 2022
Autor tekstu: Hoff Emil

Quiche z kurkami i serem: wytrawny placek

Quiche (czyt. kisz) to francuski placek z nadzieniem, które zawsze jest wytrawne (np. warzywne), a nigdy słodkie. Tym quiche różni się od tarty. Podobnie jak tarta, quiche składa się ze spodu oraz nadzienia, które wiązane jest masą jajeczną.

Quiche z kurkami i serem: dla kogo?

Quiche z kurkami i serem to danie dla wygłodniałych pasjonatów serowych smaków. Danie łączy w sobie aż trzy rodzaje sera, a można dodać i więcej, jeśli ktoś tak lubi. Dobór rodzajów i proporcji serów zależy w dużej mierze od upodobań gotującego i karmionych – można poeksperymentować i znaleźć własny, idealny quiche dla całej rodziny.

Quiche z kurkami i serem: na jaką okazję?

Quiche z kurkami i serem to świetny pomysł na oryginalny, smaczny i aromatyczny obiad. Placek można też dojeść potem na zimno lub przygrzać w piekarniku – stanie się wtedy serowym podwieczorkiem lub kolacją.

Quiche z kurkami i serem: ile kalorii?

Quiche z kurkami i serem to danie smaczne, zdrowe, ale też sycące, głównie przez dużą ilość sera i masła. Osoby bardzo dbające o linię mogą zamienić śmietankę na jogurt naturalny i zrezygnować z części sera (np. plastrów serka koziego dokładanych przed drugim pieczeniem). Jajko do ciasta można zastąpić ok. 5 łyżkami lodowatej wody.

Obserwuj nas w
autor
Hoff Emil

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy