Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem
Co to jest quiche?
Quiche to danie pochodzące z Francji znane już w XVI wieku. Jest rodzajem placka przygotowanego z kruchego ciasta z nadzieniem warzywnym lub grzybowym, zalanym masą śmietanowo-jajeczną. Quiche jest tym rodzajem potrawy, który można zrobić ze składników, jakie zazwyczaj mamy w domu. Nie wymaga zakupowania specjalnych produktów. Pieczemy go w okrągłych formach i serwujemy np. z dodatkiem sałat. Quiche ma to do siebie, że nie jest potrawą deserową, nie przygotowuje się go w formie słodkiej, tym m.in. różni się od tarty. Najbardziej popularnym rodzajem quicha, jest Quiche Lorraine.
Czym jest Quiche Lorraine?
Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński, to rodzaj placka zapiekanego z boczkiem, serem, jajami i śmietaną. Jest to tradycyjne danie z Lotaryngii, podawane głównie w okresie Bożego Narodzenia.
Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem składniki
Ciasto:
-
250 g mąki tortowej
-
50 g masła schłodzonego
-
1 łyżeczka soli
-
1 jajko.
undefined
Nadzienie:
-
4 jajka
-
100 g sera camembert
-
80 ml śmietanki 30%
-
150 g łososia wędzonego
-
1 gruszka
-
1 łyżka soku z cytryny
-
rukola (opcjonalnie). undefined
Quiche z łososiem wędzonym, gruszką i camembertem przygotowanie
Ciasto:
-
Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 24 cm i posmarować ją dokładnie masłem
-
Do miski, przesiać mąkę przez sitko, by pozbyć się z niej grudek, następnie dodać pokrojone w kostkę masło oraz 1 płaską łyżeczkę soli
-
Powstałą mieszankę zmiksować aż do powstania drobnych okruchów ciasta
-
Następnie dodać 1 jajko i ponownie zmiksować aż do momentu powstania gładkiej struktury ciasta. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około godzinę
-
Od schłodzonego ciasta odciąć ⅔ i rozwałkować ciasto tak, by powstał z niego placek większy niż dno formy. Rozwałkowane ciasto ułożyć na posmarowanej masłem formie, tak by pokryło dno i boki formy, a następnie ponakłuwać widelcem
-
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza, następnie formę okryć folią aluminiową i obciążyć równomiernie całą powierzchnię. Piec przez około 15 min, a następnie ściągnąć folię i obciążenie i piec przez 13 min, aż się zarumieni. Pozostawić piekarnik włączony, ale zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza.
Nadzienie:
-
Do miski wbić 4 jajka, dodać sól i pieprz, a następnie roztrzepać. Dodać 80 ml śmietanki 30%
-
Ser camembert zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie dodać do jajek i śmietany, a następnie dokładnie wymieszać.
-
Łososia pokroić na kawałki lub porwać na plasterki
-
Gruszkę przekroić na pół, pozbyć się pestek i pokroić na cienkie plasterki, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru
-
Masę z jajek i sera wylać na upieczone ciasto, ułożyć na niej kawałki łososia i gruszki, doprawić pieprzem
-
Piec w piekarniku przez ok. 20 min, aż masa stężeje
-
Po wyciągnięciu można udekorować rukolą.
Quiche najlepiej smakuje jedzony od razu, na ciepło. Dobry jest też po podgrzaniu, można go podgrzać np. w piekarniku. Quiche dobrze zachowuje się też podczas mrożenia, więc jeśli zostanie Ci kawałek, bez problemu możesz włożyć go do zamrażarki. ⅓ ciasta. która została po rozwałkowaniu większej części, może zostać użyta do dekoracji. Górną część tarty na etapie wylania nadzienia można ozdobić za pomocą kratki stworzonej z 1,5 cm pasków ciasta.
Podany przepis jest jedną z wielu opcji na to, w jaki sposób można podać quiche. Jeśli chcesz przyrządzić go z łososiem, możesz też zamiast gruszki i camemberta dodać do niego buraki i ser feta. Taki przepis jest równie prosty w wykonaniu, buraczki wystarczy jedynie obrać i pokroić, nie ma konieczności gotowania ich przed pieczeniem, choć można to zrobić.
Quiche jest świetnym pomysłem na danie, gdy w lodówce masz wiele produktów, szczególnie warzyw, które wkrótce stracą swoją świeżość. Każdy produkt, któremu służy pieczenie sprawdzi się tutaj znakomicie.