Odświeżające śledzie, w Wielkanoc rodzina będzie wcinać jak szalona. Nie oderwą się od stołu

Choć śledzie w oliwie kojarzone są głównie z Bożym Narodzeniem, na Wielkanoc sprawdzą się równie dobrze jako część zimnej płyty. Odświeżające, lekkie, doskonale doprawione posmakują każdemu, a rodzina będzie wcinać jak szalona.
Śledzie polecają się na Wielkanoc
Na zimną płytę na Wielkanoc zwykle przygotowujemy jajka faszerowane, schab ze śliwką, pasztet, zimne nóżki, a także sałatki. Na świątecznym stole nie może przecież zabraknąć kultowej jarzynowej, czy wytrawnej galaretki z mięsem.
Na uroczyste śniadanie lub kolację warto również podać rybę. Te śledzie na Wielkanoc będą hitem na świątecznym stole. Pełne smaku, delikatne, a jednocześnie wyraźne sprawią, że rodzina nie będzie mogła się od nich oderwać.
Śledzie na święta wielkanocne przyrządzam już od lat. Podaję je na półmisku w prostej zalewie z oliwy, cebuli czerwonej, jabłka i kilku innych dodatków. Zawsze znikają ze stołu jako pierwsze, a są tanie i niezwykle proste w przygotowaniu.

Przepis na śledzie na Wielkanoc
Do przygotowania śledzi na święta możesz wykorzystać całe ryby lub filety. W przypadku ryb w całości, najpierw namocz je mleku przez 5 godzin, a następnie filetuj i pokrój na mniejsze porcje. W przepisie wykorzystałam rybę w formie filetów.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 300 g filetów śledziowych
- mleko do namaczania ryby
- 1 duże jabłko
- koperek
- 2 duże cebule czerwone
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz kolorowy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Jak zrobić śledzie w oliwie? Danie zachwyci całą rodzinę
Filety śledziowe opłucz, a następnie przełóż do miski. Zalej mlekiem i wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie rybę osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i jabłko pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.

Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i wymieszaj. Na półmisku ułóż część przygotowanych dodatków do ryby. Następnie poukładaj śledzie i przykryj resztą cebulki z jabłkiem. Całość oprósz zmielonym, kolorowym pieprzem. Udekoruj koperkiem i od razu podaj, smacznego.
Na Wielkanoc polecamy również białą kiełbasę przepisu babci oraz jajka faszerowane inne, niż wszystkie. Będą hitem na świątecznym stole.






































