Weź jajko, zamocz w czekoladzie. Bez tego nie ma świąt Wielkanocy

Ludzka kreatywność nie zna granic. Poznaj nietypowy przepis na przekąskę z czekolady i podaj ją na Wielkanoc. Wszystkich zachwyci formą i niespotkaną kreatywnością. Już teraz możemy zdradzić, że słynne przekąski dla dzieci w kształcie jajek, są przy tym deserze bez szans.
Wielkanoc i desery
Tradycyjnymi deserami na Wielkanoc są głównie ciasta. Prym od lat niezmiennie wiedzie mazurek oraz sernik. Nikt nie powiedział jednak, że na tę okazję nie można przygotować czegoś innego. Nasza propozycja jest nietypowa, bo przygotowany z poniższego przepisu deser składa się w całości z czekolady, a w dodatku swoim kształtem przypomina jajka.
Zrobienie tak zachwycającego przysmaku, który właściwie powinien być określany jako rzeźba, wymaga sporej cierpliwości oraz zręczności. Poświęcając odrobinę czasu, można przygotować naprawdę unikalny wyrób cukierniczy, który spodoba się całej rodzinie. Zrób, a w przyszłym roku każdy będzie chciał, aby pokazać, jak coś takiego przygotować własnoręcznie.

Czekolada w roli głównej
Do przygotowania deseru potrzebujesz tylko jednego produktu. Jest nim oczywiście czekolada. Od ciebie zależy, jaką wybierzesz. Może być to zarówno czekolada biała, mleczna, jak i gorzka. Aby urozmaicić przekąskę, możesz wybrać dwa rodzaje produktu i część z jej elementów przygotować z dwóch różnych czekolad. Efekt wizualny i smakowy będzie fantastyczny. Kupując czekoladę w sklepie, zwróć uwagę na to, aby nie był to wyrób czekoladopodobny.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Niezbędne będą także akcesoria do przygotowania deseru. Jest to folia spożywcza, dzięki której jajka zostaną odizolowane od czekolady. Potrzebne są również: mąka, jajka, widelec, deska do krojenia oraz foremki do babeczek.

Jak zrobić czekoladowe jajka?
Przygotowanie deseru rozpocznij od przygotowania miejsca pracy. Deskę do krojenia obłóż folią spożywczą. Zrób to w taki sposób, aby szczelnie przylegała ona do powierzchni. Wierzch oprósz cienką warstwą mąki. Następnie odetnij arkusz folii i podziel go na kawałki o takiej wielkości, aby można było zawinąć w nią jajka. Każdy kawałek również oprósz mąką. Ułóż jajka i zawiń je w taki sam sposób jak deskę. Folia powinna szczelnie do nich przywierać.

Miejsce pracy i potrzebne akcesoria są gotowe, więc teraz czas, aby rozpuścić w garnku czekoladę. Kiedy stanie się płynna, weź zawinięte w folię jajko i zamocz je profilem w czekoladzie do połowy. Odłóż je, aby czekolada zastygła. Czynność wykonaj kilkukrotnie, aby takich połówek powstało kilka.

Na desce oprószonej mąką rozlej czekoladę, formując ją w kształt łodygi lub liścia. Za pomocą widelca nadaj wyrobowi wzór. Poczekaj, aż czekolada zastygnie. Następnie oddziel połówki z jajek. Do foremek na babeczki wlej odrobinę czekolady. Pionowo ustaw w nich połówek jajek. Obok, również pionowo, ustaw przygotowane liście. Poczekaj, aż czekolada zastygnie i deser gotowy.
Sprawdź także, jaka pogoda jest zapowiedziana na Wielkanoc oraz dowiedz się, przed jakim mięsem ostrzega Auchan.






































