Quiz
Historia od kuchni
9/10 zdobędą tylko wyjadacze pamiętający kuchnie PRL. Młodzi tego nie znają
Fot. Shutterstock/Fotokon
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Brakująca odpowiedź
1/10
Nasz quiz otwiera zdjęcie ze sklepu Społem w PRL. Prócz niego w żywność na co dzień zaopatrywaliśmy się także w sklepach nazywanych
Gie esy
Spichlerze
Peweksy
Sklepy kolonialne
Brakująca odpowiedź
2/10
W PRL produkowano m.in. bieda-marcepan. Pochodził on z
fot. Canva
Buraka
Nierafinowanego cukru
Kalafiora
Fasoli
Brakująca odpowiedź
3/10
Bohater jednego z filmów Stanisława Barei miał „bardzo dobre połączenie” do pracy. Kiedy „nie zdanżał” na PKS, jechał do Warszawy z transportem żywności. Jakiej?
Pieczywa
Mięsa
Mleka
Zboża
Brakująca odpowiedź
4/10
Z ulicznych saturatorów można było w PRL-u napić się wody. Przylgnęła do niej nazwa
fot. Mrs. Miszalska / CC-by-SA / Commons
Gierkówka
Stalinówka
Gruźliczanka
Zapojka
Brakująca odpowiedź
5/10
Najprawdziwszy polski fastfood z okresu PRL to:
Kajzerka z kotletem
Bułka z pieczarkami
Bryzol w tytce
Skrzydełka kurczaka w maggi
Brakująca odpowiedź
6/10
Najpopularniejszą rybą w czasach Polski ludowej był
fot. Canva
Jesiotr
Dorsz
Filet
Sandacz
Brakująca odpowiedź
7/10
Praktykujący katolicy nie jadają mięsa w piątki. A od 1959 roku omijaliśmy je także
w poniedziałki
w środy
w czwartki
w niedziele
Brakująca odpowiedź
8/10
Przy Marszałkowskiej w Warszawie działa od 1954 roku bar mleczny, którego zamknięcie w 2011 roku zostało skutecznie oprotestowane przez mieszkańców miasta. Jak się nazywa?
fot. Artur Kuczmarski / CC-by-SA / Commons
Związkowy
Prasowy
Komunalny
Robotniczy
Brakująca odpowiedź
9/10
Wśród tych dziś sprzedawanych przysmaków jeden nie ma PRL-owskiego rodowodu:
Paprykarz szczeciński
Czekolada Jedyna
Szynka Krakus
Prince Polo
Brakująca odpowiedź
10/10
Siekany kotlet z wieprzowego (zazwyczaj) mięsa to PRL-owskie wydanie bryzolu. Podawano go z:
Podsmażoną cebulką i pieczarkami
Kwaśną śmietaną
Sosem chrzanowym
Skwarkami
Twój wynik: