Quiz
Historia od kuchni
Te potrawy były hitem w PRL-u. Młodzi nie mają szans na komplet punktów

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
W tym quizie pytamy o kultowe dania i desery z czasów PRL-u. Młodzi nie znają potraw, którymi my zajadaliśmy się w domach i barach mlecznych. Sprawdź, czy wszystkie pamiętasz.
Brakująca odpowiedź
1/10
Tanie i dostępne mięso, które smażone było jak schabowe to:

Fot. Shutterstock
Filet z kurczaka
Wątróbka wieprzowa
Mortadela
Brakująca odpowiedź
2/10
Zupa „nic" to zupa:
Owocowa z makaronem
Mleczna z piankami z białek
Ogórkowa z ryżem gotowana bez mięsa
Brakująca odpowiedź
3/10
Czego nie znajdziesz w składzie paprykarza szczecińskiego?

Fot. Wikipedia
Ryżu
Ryby
Wieprzowiny
Brakująca odpowiedź
4/10
Meduza z lornetą to potoczna nazwa:
Galaretki warzywnej podawanej z octem
Zimnych nóżek podawanych z wódką
Zimnych nóżek podawanych z cytryną
Brakująca odpowiedź
5/10
Która sałatka królowała na prywatkach?

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Buraczana
Gyros
Jarzynowa
Brakująca odpowiedź
6/10
Z czym najczęściej podawano bryzole?
Z pieczarkami, cebulką i ziemniakami
Z grzybami leśnymi, surówką i ryżem
Z burakami i ziemniakami
Brakująca odpowiedź
7/10
Jak nazywa się danie przedstawione na zdjęciu?

Fot. Wikipedia
Kluski śląskie
Kluski leniwe
Kluski lane
Brakująca odpowiedź
8/10
Czym jest kogel-mogel?
Deserem z białek utartych z cukrem
Deserem z żółtek utartych z cukrem
Piankami z białek z wanilią
Brakująca odpowiedź
9/10
Deser na zdjęciu to:

Fot. YouTube
Torcik wedlowski
Deser sułtański
Piszinger
Brakująca odpowiedź
10/10
Z czego robione są prażuchy/prażucha?
Z ziemniaków i mąki. Podawane z okrasą
Z ziemniaków i jajek. Podawane z boczkiem
Z ziemniaków i cukinii. Podawane z grzybami
Twój wynik: