Quiz
Historia od kuchni
W tym quizie pytamy o obiady z czasów PRL. Młodzi nie mają szans na komplet punktów
Fot. Wikipedia/MOs810/CC BY-SA 3.0
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Jedzenie z dawnych czasów wspominamy z nostalgią z małą domieszką odrazy. W tym quizie staramy się przywołać te emocje (niestety obie). Zapraszamy w podróż do dawnych czasów, a przy okazji mały test pamięci.
Brakująca odpowiedź
1/10
Który z tych skrobiowych dodatków jadaliśmy w PRL-u najczęściej?
Ziemniaki
Ryż
Makaron
Pęczak
Brakująca odpowiedź
2/10
Dziś mniej popularne niż kiedyś cienkie placki z siekanego mięsa noszą nazwę
Fot. Canva
Antrykot
Klops
Bryzol
Kartacz
Brakująca odpowiedź
3/10
Do kontrowersyjnych zwyczajów należało słodzenie jednej z potraw. Chodzi o
Mizerię
Zupę pomidorową
Zupę szczawiową
Kotlety mielone
Brakująca odpowiedź
4/10
Do barowych klasyków należał ozór. Podawano go z sosem:
Fot. Canva
musztardowym
cebulowym
tatarskim
chrzanowym
Brakująca odpowiedź
5/10
Traumą PRL-owskich przedszkolaków był (a czasem wciąż jest):
Makaron ze śmietaną
Ryż ze startym serem
Duszony szpinak
Marchewka z jabłkiem
Brakująca odpowiedź
6/10
Czy w latach 70. można było zjeść w Polsce pizzę?
Fot. Canva
Nigdy, to imperialistyczny wynalazek!
Sporadycznie zdarzały się eksperymentalne wydania
Tak, pizza była w repertuarze PRL-owskich restauracji
Brakująca odpowiedź
7/10
Jedną z papek był rozgotowany ryż z sosem. Polewę taką wzbogacano o:
Cynamon i kakao
Jabłko i cynamon
Mieszankę studencką
Śliwki i kardamon
Brakująca odpowiedź
8/10
Popularnym zamiennikiem mięsa w kotletach mielonych był następujący składnik:
Fot. Canva
Jajko
Bułka tarta
Paprykarz
Seler
Brakująca odpowiedź
9/10
Latem najbardziej popularną zupą była
Fot Canva
Zupa mleczna na słodko
Zupa owocowa z makaronem
Zupa ogórkowa z ryżem
Brakująca odpowiedź
10/10
W czasach PRL kotlety było nie tylko z mięsa. Najczęściej zastępowane je
Mortadelą
Polędwicą łososiową
Siekaną kiełbasą
Twój wynik: