Quiz
Historia od kuchni
W tym quizie pytamy o specjały podawane na prywatkach. Kto się dobrze bawił w PRL, ma szansę na komplet punktów
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Historia gastronomii to nie tylko dzieje wielkich restauracji. To także rozdziały bardziej kameralne, takie jak domówki zwane kiedyś prywatkami. Wiele się na nich działo, także kulinarnie. Co z nich zapamiętaliśmy?
Brakująca odpowiedź
1/10
Prywatki organizowały
Kelnerki
Bufetowe
Gospodynie domu
Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich
Brakująca odpowiedź
2/10
W PRL-u nie znano kanapek, więc prywatkach chleb podawano w koszykach
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
3/10
Szklaneczka zwana w Warszawie angielką, a w Krakowie literatką, miała pojemność
Fot. Canva
40 ml
50 ml
100 ml
250 ml
Brakująca odpowiedź
4/10
Z braku szklanek pito często
ze słoiczków po bobo-frucie
z papierowych kubeczków
z kieliszków do jajek
z opakowań po musztardzie
Brakująca odpowiedź
5/10
Częściej w barach, lecz także na prywatkach, jadało się meduzę. Było to określenie
Marynowanych kalmarów z ZSRR
Grzybków w occie
Przemycanych z zachodu małży
Zimnych nóżek
Brakująca odpowiedź
6/10
Obowiązkową przekąską na prywatkach były
Fot. Canva
Prażynki
Kulki chlebowe
Crispsy, jak w PRL-u zwano chipsy ziemniaczane
Paluszki
Brakująca odpowiedź
7/10
Jeden z tych napojów nie mógł pojawić się na prywatce w PRL-u:
Ptyś
Kubuś
Coca-cola
Pepsi
Brakująca odpowiedź
8/10
Wydając przyjęcie, gospodyni mogła sięgnąć do poradników:
Fot. Domena publiczna
Teresy Orłowskiej
Ireny Gumowskiej
Lucyny Monatowej
Stanisława Bergera
Brakująca odpowiedź
9/10
Kabanos, kostka sera i marynowana cebulka nadziana na wykałaczkę to:
Koreczek
Szpadka
Order
Kąsek
Brakująca odpowiedź
10/10
Sałatki jarzynowe znamy ze świąt. Ale czy podawano je także na prywatkach?
Fot. Canva
Tak
Nie
Twój wynik: