Quiz
Historia od kuchni
W tym quizie pytamy o zapomniane dania kuchni polskiej. Mało kto zgarnie komplet punktów

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Kapłona jadamy na wety, czy na forszpazy? Jeśli nie masz pewności, czy to zdanie jest po polsku, raczej nie próbuj sił w naszym quizie. Żeby go rozwiązać nie wystarczy pamiętać zupę mleczną z przedszkola.
Brakująca odpowiedź
1/10
Na początek coś prostego. Czym jest bryzol?

Fot. Facebook/Cook in Polish - Polish Recipes
Kotletem z mięsa siekanego lub dobrze rozbitego. Wołowy lub wieprzowy
Kotletem wyłącznie z mięsa mielonego. Wołowy lub wieprzowy
Kotletem wyłącznie z mięsa siekanego. Wyłącznie wołowy
Kotletem z mięsa siekanego lub mielonego. Drobiowy lub wieprzowy
Brakująca odpowiedź
2/10
Czym była gramatka?
Zupą z krwi wieprzowej
Polewką piwną
Budyniem marcepanowym
Cienką zupą czosnkową z czerstwym chlebem
Brakująca odpowiedź
3/10
Chętnie pieczono ją na wystawne posiłki. Pularda to

Fot. Canva
sterylizowana kura
kaczka hodowana w dworskich stawach
młoda kura, jeszcze niedojrzała płciowo
przepiórka
Brakująca odpowiedź
4/10
Wety to
staropolska nazwa na deser
dawne określenie piernika
dzień obżarstwa rozpoczynający adwent, podobny do tłustego czwartku
przystawka przed śniadaniem wielkanocnym
Brakująca odpowiedź
5/10
Dziś prawie nie jadamy tej ryby, ale dawniej chętnie serwowano ją w śmietanie. Chodzi o

Fot. Canva
sandacza
lina
kergulenę
karmazyna
Brakująca odpowiedź
6/10
Jeśli ktoś zapowiada leguminy, oczekujesz
warzyw gotowanych na parze
mącznego deseru, jak budyń czy suflet
przystawki ze startych i podsmażonych warzyw
konfitowanego mięsa
Brakująca odpowiedź
7/10
Pasta jajeczna z wędzoną rybą ma swoją nazwę. To

Fot. Canva
lorneta z meduzą
forszpaz
awanturka
gzik
Brakująca odpowiedź
8/10
Melszpazy zaliczymy do
rolad
pieczeni
polewek
legumin
Brakująca odpowiedź
9/10
Do dzisiejszych dań z owoców morza porównać można staropolskie

Fot. Canva
krewetki w sosie z węgierskiego wina
raki w śmietanie
ostrygi skropione miodem pitnym
kaszę z bałtyckimi małżami
Brakująca odpowiedź
10/10
Kapłon to
Wykastrowany, młody indyk
Wykastrowany, młody kogut
Wykastrowany, stary kogut
Twój wynik: