Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Quizy > Historia od kuchni > W tym quizie pytamy o zapomniane dania kuchni polskiej. Mało kto zgarnie komplet punktów
Quiz Historia od kuchni
Przemysław
Przemysław Bociąga 24.02.2025 15:37

W tym quizie pytamy o zapomniane dania kuchni polskiej. Mało kto zgarnie komplet punktów

kuchnia na starym zdjęciu
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kapłona jadamy na wety, czy na forszpazy? Jeśli nie masz pewności, czy to zdanie jest po polsku, raczej nie próbuj sił w naszym quizie. Żeby go rozwiązać nie wystarczy pamiętać zupę mleczną z przedszkola.

Brakująca odpowiedź
1/10
Na początek coś prostego. Czym jest bryzol?
bryzol
Fot. Facebook/Cook in Polish - Polish Recipes
Kotletem z mięsa siekanego lub dobrze rozbitego. Wołowy lub wieprzowy
Kotletem wyłącznie z mięsa mielonego. Wołowy lub wieprzowy
Kotletem wyłącznie z mięsa siekanego. Wyłącznie wołowy
Kotletem z mięsa siekanego lub mielonego. Drobiowy lub wieprzowy
Brakująca odpowiedź
2/10
Czym była gramatka?
Zupą z krwi wieprzowej
Polewką piwną
Budyniem marcepanowym
Cienką zupą czosnkową z czerstwym chlebem
Brakująca odpowiedź
3/10
Chętnie pieczono ją na wystawne posiłki. Pularda to
wystawny posiłek
Fot. Canva
sterylizowana kura
kaczka hodowana w dworskich stawach
młoda kura, jeszcze niedojrzała płciowo
przepiórka
Brakująca odpowiedź
4/10
Wety to
staropolska nazwa na deser
dawne określenie piernika
dzień obżarstwa rozpoczynający adwent, podobny do tłustego czwartku
przystawka przed śniadaniem wielkanocnym
Brakująca odpowiedź
5/10
Dziś prawie nie jadamy tej ryby, ale dawniej chętnie serwowano ją w śmietanie. Chodzi o
ryba
Fot. Canva
sandacza
lina
kergulenę
karmazyna
Brakująca odpowiedź
6/10
Jeśli ktoś zapowiada leguminy, oczekujesz
warzyw gotowanych na parze
mącznego deseru, jak budyń czy suflet
przystawki ze startych i podsmażonych warzyw
konfitowanego mięsa
Brakująca odpowiedź
7/10
Pasta jajeczna z wędzoną rybą ma swoją nazwę. To
pasta
Fot. Canva
lorneta z meduzą
forszpaz
awanturka
gzik
Brakująca odpowiedź
8/10
Melszpazy zaliczymy do
rolad
pieczeni
polewek
legumin
Brakująca odpowiedź
9/10
Do dzisiejszych dań z owoców morza porównać można staropolskie
owoce morza
Fot. Canva
krewetki w sosie z węgierskiego wina
raki w śmietanie
ostrygi skropione miodem pitnym
kaszę z bałtyckimi małżami
Brakująca odpowiedź
10/10
Kapłon to
Wykastrowany, młody indyk
Wykastrowany, młody kogut
Wykastrowany, stary kogut
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest