Quiz
Kuchnia
Czy uważasz się za miłośnika mięsa? Tylko prawdziwi smakosze zdobędą 10/10 punktów
Fot. Canva/mesut zengin
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa? Jadasz go na śniadanie, obiad i kolacje? W takim razie spróbuj swoich sił w naszym quizie. Być może okaże się, że jesteś prawdziwym ekspertem w dziedzinie mięsnych smaków.
Brakująca odpowiedź
1/10
Kotlet schabowy robimy z mięsa:
Fot. Canva/robert6666
wieprzowego
wołowego
cielęciny
Brakująca odpowiedź
2/10
Czym jest antrykot?
Fot. Canva/pundapanda
mięsem z tuszy wołowej
wysokiej jakości mięsem wieprzowym
rodzajem rostbefu
Brakująca odpowiedź
3/10
Z której części jest golonka?
7
5
3
Brakująca odpowiedź
4/10
Co to jest szponder?
Fot. Canva/Vladimir Mironov
mięso, które pochodzi z szyi krowy
inna nazwa golonki
mięso, które otacza dolny odcinek żeber
Brakująca odpowiedź
5/10
Ile razy w tygodniu można jeść czerwone mięso?
Fot. Canva/alle12
1-2
3-4
codziennie
Brakująca odpowiedź
6/10
Baleron to inaczej:
Fot. Wikipedia
podsuszana kiełbasa z przyprawami
szynka w galarecie
wędzona karkówka
Brakująca odpowiedź
7/10
Z czego powstaje polędwica łososiowa?
Fot. Canva/DAPA Images
ze schabu
z filetu kurczaka
z kaczki
Brakująca odpowiedź
8/10
Która przyprawa nadaje charakterystyczny smak kiełbasie myśliwskiej?
Fot. Canva/kasto
jałowiec
ziele angielskie
kolorowy pieprz w ziarnach
Brakująca odpowiedź
9/10
Co oznacza skrót MOM?
Fot. Canva/muk photo
Małopolski Okręg Mięsny
Mięso oddzielone mechanicznie
Marynowane okrawki mięsa
Brakująca odpowiedź
10/10
Która kiełbasa jest podsuszana?
Fot. Canva/Zvalalto
krakowska
podwawelska
jałowcowa
Twój wynik: