Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Quizy > Kuchnia > Czy znasz te przydatne sztuczki kuchenne? Tylko nieliczne osoby zdobędą wynik 10/10
Quiz Kuchnia
Katarzyna
Katarzyna Rachańska 27.06.2024 18:23

Czy znasz te przydatne sztuczki kuchenne? Tylko nieliczne osoby zdobędą wynik 10/10

rozbijanie mięsa
Fot. Shutterstock/Slatan

Praca w kuchni to dla wielu smakoszy codzienne zajęcie. Sztuczki kuchenne pozwalają zaoszczędzić czas i ułatwić sobie kulinarne zadania. Sprawdź, czy znasz się na sztuczkach w kuchni, ale uważaj na pytanie nr 5. Większość osób na nim poległo. 

Brakująca odpowiedź
1/10
Co zrobić, żeby chleb był dłużej świeży?
chleb
Fot. Canva/Cristian Bazquez Martinez
włóż do chlebaka surowe jajko
włóż do chlebaka surowe jabłko
włóż do chlebaka woreczek z solą
Brakująca odpowiedź
2/10
Co zrobić, żeby piana z białek ubiła się na sztywno?
piana z białek
Fot. Canva/Jannissimo
dodać szczyptę sody
dodać szczyptę soli
dodać szczyptę cukru
Brakująca odpowiedź
3/10
Jak zniwelować niemiły zapach podczas gotowania kalafiora?
kalafior
Fot. Canva/Langan
dodając liść laurowy do gotowania
dodając ziele angielskie do gotowania
dodając koper do gotowania
Brakująca odpowiedź
4/10
Czym najlepiej obrać imbir?
imbir
Fot. Canva/gate74
łyżeczką
nożykiem
obieraczką
Brakująca odpowiedź
5/10
W jaki sposób przyspieszyć gotowanie ciecierzycy?
ciecierzyca
Fot. Canva/4kodiak
dolać mleka do gotowania
dosypać cukru do gotowania
dosypać sody do gotowania
Brakująca odpowiedź
6/10
Co zrobić, żeby deska do krojenia była stabilna?
deska do krojenia
Fot. Canva/sorendls
wsypać pod nią mąkę
podłożyć pod nią mokry ręcznik
podłożyć pod nią papier do pieczenia
Brakująca odpowiedź
7/10
Jak najlepiej ugotować jajko w koszulce?
jajko w koszulce
Fot. Canva/etorres69
wlać najpierw olej
wlać odrobinę octu i zrobić wir w gotującej się wodzie
wlać najpierw białko, a potem żółtko
Brakująca odpowiedź
8/10
Jak zachować kolor gotowanych warzyw?
gotowane warzywa
Fot. Canva/MaxBaumann
dodać odrobinę octu do gotowania
namoczyć je i odstawić przed gotowaniem
wsypać trochę mąki do gotowania
Brakująca odpowiedź
9/10
Co zrobić, by kostki lodu były krystalicznie przejrzyste?
kostki lodu
Fot. Canva/nullplus
wlać do wody odrobinę soku z cytryny
wlać odrobinę wody z cukrem
użyć wody filtrowanej
Brakująca odpowiedź
10/10
Co zrobić, by skórka z cytryny nie przyklejała się do tarki?
skórka z cytryny
Canva/vinicef
posmarować tarkę mlekiem
posmarować tarkę odrobiną oliwy
posypać tarkę odrobiną sody
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest