Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Quizy > Przy stole > 100% zdobędzie tylko koneser sera. Jeśli jesz tylko goudę, nawet nie próbuj swoich sił
Quiz Przy stole
Przemysław
Przemysław Bociąga 14.01.2025 15:34

100% zdobędzie tylko koneser sera. Jeśli jesz tylko goudę, nawet nie próbuj swoich sił

ser żółty
Fot. Shutterstock/Tokariev Dmytro

Sery to jeden z najbardziej złożonych tematów w kulinariach. Złożonych zarówno w smaku, jak i w procesach produkcji i tradycjach tego niezwykle bogatego świata. Sprawdź, jak wiele wiesz o szczegółach w naszym quizie ze znajomości serowego tematu.

Brakująca odpowiedź
1/10
Czy edam ma dziury?
Tak
Nie
Brakująca odpowiedź
2/10
Do oryginalnego spaghetti carbonara dodajemy wyłącznie
parmezan
pecorino Romano
grana Padano
mozzarellę di bufala
Brakująca odpowiedź
3/10
Gouda to ser z Holandii. Jej nazwa wymówiona w oryginale brzmi jak:
gouda
fot. Canva
Dżudo
Hałda
Gruda
Gołda
Brakująca odpowiedź
4/10
Kiedyś, jako polska wersja roqueforta, nosił nazwę Rokpol. Dziś spotkamy go pod nazwą:
Sokół
Ser modry
Lazur
Pleśniak
Brakująca odpowiedź
5/10
Formalnie nie jest serem, ale wszyscy go za taki uważają. Pochodzi z Norwegii, ma karmelowy smak i gumowatą konsystencję. Nazywa się:
Jarlsberg
Gammelost
Norvegia
Brunost
Brakująca odpowiedź
6/10
Wiele serów, od camemberta po oscypek, powstaje przez dodanie do mleka enzymu zwierzęcego (lub syntetycznego). Jest to:
wyrób mozzarelli
fot. Canva
laktaza
amylaza
podpuszczka
insulina
Brakująca odpowiedź
7/10
Z poniższych serów jeden nie jest serem pleśniowym
Gorgonzola
Brie
Munster
Limbourger
Brakująca odpowiedź
8/10
Panierowany żółty ser to tradycyjny czeski przysmak. Podawany jest z:
smażony ser
fot. Canva
frytkami i sosem tatarskim
jako dodatek do gulaszu
frytkami i sosem czosnkowym
ketchupem i majonezem
Brakująca odpowiedź
9/10
Emmentaler swoją nazwę zawdzięcza miastu Emmental. Znajduje się ono w:
Szwajcarii
Francji
Austrii
Niemczech
Brakująca odpowiedź
10/10
Czym różni się parmezan od grana padano?
parmezan
fot. Canva
Prawdziwy parmezan jest podwędzany
Grana padano krócej dojrzewa
Parmezan jest bardziej miękki
Niczym prócz miejsca produkcji
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest