Quiz
Przy stole
Te potrawy zna każdy Polak, ale 10/10 zdobywają tylko nieliczni. Quiz tylko dla prawdziwych smakoszy
fot. Canva/peredniankina
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Niezwykle bogate tradycje kulinarne Polski zmieniały się w czasie. Dlatego choć dziś znamy wiele potraw, czasem mylą nam się ich składniki, wygląd czy nazwy. Spróbuj swoich sił w teście na znajomość dań polskiej kuchni by sprawdzić, jak wiele spośród tych sekretów znasz.
Brakująca odpowiedź
1/10
Nasz quiz rozpoczyna się zdjęciem zupy. Czy potrafisz ją rozpoznać?
Zupa ogórkowa
Barszcz zielony
Zupa szczawiowa
Zupa z tartej cukinii
Brakująca odpowiedź
2/10
Kapłon to
Popularna w okresie staropolskim ryba słodkowodna, dziś pod ochroną
Francuska kulinarna odmiana gołębia
Wykastrowany kogut – tucznik
Młody warchlak dzika i świni, pieczony w całości na rożnie
Brakująca odpowiedź
3/10
Czarna polewka, zupa z krwi kaczki czy królika, to bardzo symboliczne danie. Jego podanie gościowi oznaczało
fot. Canva
Odrzucenie jego starań o rękę córki gospodarza
Próbę pojednania po kłótni
Pragnienie zemsty
Wezwanie do zwrotu długu
Brakująca odpowiedź
4/10
Czy suszone śliwki są częścią tradycyjnego przepisu na bigos?
Tak
Nie
Brakująca odpowiedź
5/10
Spośród tych czterech chwastów porastających pola, zupy nie przyrządzimy jedynie z:
fot. Canva
Pokrzywy
Mlecza
Mniszka lekarskiego
Podagrycznika
Brakująca odpowiedź
6/10
Kto chce cofnąć się do korzeni barszczu, musi rozejrzeć się na łące za
Dzikim, tzw. końskim szczawiem
Pokrzywą
Lebiodą
Barszczem zwyczajnym
Brakująca odpowiedź
7/10
W połowie XVII wieku Polacy przywieźli z Turcji zwyczaj jedzenia kebaba. Stał się on popularnym posiłkiem żołnierzy w czasie Potopu Szwedzkiego
fot. Canva
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
8/10
Ukoronowaniem dawnych wigilii była w Polsce pewna ryba podawana w śmietanie. Był to oczywiście
Sum
Sandacz
Lin
Karp
Brakująca odpowiedź
9/10
Nazwa piernika pochodzi od
fot. Canva
Piór, bo pieczenie piernika i darcie pierza przypadało tradycyjnie na podobny okres roku
Pieprzu, który jest wśród tradycyjnych przypraw tego ciasta
Słowiańskiego boga Peruna (Pierona), na cześć którego prawdopodobnie jadano pierniki jeszcze w sto lat po chrystianizacji Polski
Słowa „prać”, dawnej formy dzisiejszego „parować”, bo chętnie jadano go o porannej mgle
Brakująca odpowiedź
10/10
Sto lat temu w Polsce zupełnie wyginęły dzikie żubry. Czy dziś można skosztować mięsa tego majestatycznego króla puszczy?
Tak
Nie
Twój wynik: