Quiz
Przy stole
Ten quiz z polskiego jedzenia jest arcytrudny. Odpowiedzi nie znają nawet szefowie kuchni

Fot. Shutterstock
8 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Cudze chwalicie, swego nie znacie… zresztą, zaraz się przekonamy. Zaglądamy głęboko w nasze, polskie talerze i sprawdzamy swoją wiedzę o tym, co uda się tam zastać.
Brakująca odpowiedź
1/8
Słowo „jarzyna” pochodzi od:
Imienia kniazia Jaremy, właściciela ziemi na wschodzie Rzeczypospolitej
Słowa „jary”, przeciwieńśtwa „ozimy”
Starego słowa „jarać”, oznaczającego wypalanie lasów pod uprawy
Słowa „jarzynka”, określenia jugosławiańskiej mieszanki przypraw
Brakująca odpowiedź
2/8
Barszcz to nazwa rośliny i zupy. Jak łączą się oba te słowa?

Fot. Canva
Pochodzą z różnych źródeł i nie mają ze sobą nic wspólnego
Zupę nazwano przez skojarzenie pływającego majeranku z kwiatostanami rośliny
Roślinę nazwano na cześć zupy, kiedy odkryto że resztki barszczu są dla niej świetnym nawozem
Dawniej barszcz przygotowywano właśnie z kiszonej rośliny o tej nazwie
Brakująca odpowiedź
3/8
Kapłon to:
Wykastrowany młody kogut
Gołąb hodowany na mięso
Samiec kuropatwy
Rybny pasztet
Brakująca odpowiedź
4/8
Proziaki to bułeczki pochodzące z kuchni
Wielkopolskiej
Lubelskiej
Łemkowskiej
Kujawskiej
Brakująca odpowiedź
5/8
W najstarszej polskiej książce kucharskiej jest więcej przepisów na ślimaki niż na wieprzowinę

Fot. Canva
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
6/8
Jan Chryzostom Pasek w swoich pamiętnikach opisuje zwyczaje związane z jedzeniem frytek
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
7/8
Jednym z tradycyjnych śniadań polskiej kuchni była polewka z jednym nietypowym składnikiem. Chodzi o
Topinambur
Śledzie
Krewetki
Piwo
Brakująca odpowiedź
8/8
W pamiętnikach oficerów spotykamy wzmianki o polskiej ostrydze. Chodzi o:

Fot. Canva
Jedną z odmian bałtyckich skorupiaków, jadanych na zakąskę
Marynowaną ośmiornicę
Surowe jajko ze śmietaną i cytryną na kaca
Śledzia w sosie ostrygowym
Twój wynik: