Quiz
Przy stole
W tym quzie pytamy o kultowe ciasta i desery. Mało kto zgarnie komplet punktów

Fot. Canva/al62
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Czy w Andach jada się andruty? Czym się różni tarta od tortu? W którym roku koronowano Napoleonkę? Wiedza o ciastach i deserach zajęłaby całą encyklopedię. Sprawdź, ile z tej wiedzy posiadasz.
Brakująca odpowiedź
1/10
Kremówki stały się sławne, od kiedy wspomniał o nich Jan Paweł II. Jak mówił, jadał je
w seminarium
po maturze
na studiach
za okupacji
Brakująca odpowiedź
2/10
Na głównym zdjęciu widzimy ptysie. Z podobnego ciasta przygotowywane są też inne desery. Nie należy do nich
profiterolka
ekler
croquembouche
flan
Brakująca odpowiedź
3/10
Niezwykle podobne do kremówek są napoleonki. Różnią się one

fot. Canva
Napoleonka ma masę budyniową, a kremówka – kremową
Napoleonka jest na francuskim spodzie, a kremówka na kruchym
Napoleonka ma dodatkową warstwę marcepanu
Niczym się nie różnią, to tylko regionalne różnice w nazwie
Brakująca odpowiedź
4/10
W kultowych „Dziewczynach do wzięcia” Andrzeja Kondratiuka bohaterki przejadają się w kawiarni

fot. Canva
napoleonką
wuzetkami
kremem
lodami
Brakująca odpowiedź
5/10
Popularna w PRL-u bita śmietana z bakaliami sprzedawana była pod nazwą

fot. Canva
krem sułtański
deser luksusowy
śmietana po turecku
orzechówka śmietankowa
Brakująca odpowiedź
6/10
Najbardziej znane w Warszawie ciastko to wuzetka. Najczęściej uważa się, że jej nazwa pochodzi od

fot. Canva
Frazy „Wypiek Z kremem”
Warszawskich Zakładów Ciastkarskich
Trasy W-Z
Nazwy „Wypiek Zjednoczeniowy”
Brakująca odpowiedź
7/10
Mielone migdały, cukier i olejek. To przepis na:
nugat
marcepan
chałwę
creme brulée
Brakująca odpowiedź
8/10
Czarna masa o niezwykłym, dla wielu odrażającym smaku, którą zajadają się Skandynawowie, zawdzięcza swoje właściwości

fot. Canva
lukrecji
kawie żołędziowej
anyżowi
kardamonowi
Brakująca odpowiedź
9/10
Marcepan ma warianty, które nazywają się percepan, arachipan i keszupan
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
10/10
Popularny dziś japoński deser mochi za główny składnik ma

fot. Canva
śmietankę kokosową
pudding bambusowy
mąkę ryżową
syrop figowy
Twój wynik: