Quiz
Przy stole
Zapomniane i mało znane potrawy wigilijne. Te dania zaskoczą nawet kulinarnych ekspertów
Fot. Shutterstock/Teresa Kasprzycka
8 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Wigilia za pasem. Niektórzy dwoją się i troją, by wymyślić dwanaście potraw, inni bez większego trudu mogą zaproponować i trzy razy tyle. Jak wiele wiesz o tym, co w całej Polsce jadano i jada się w ten szczególny dzień?
Brakująca odpowiedź
1/8
Tradycyjny kulebiak formą najbardziej przypomina
zawijany makowiec
calzone, czyli pizzę-pieróg
bigos
tortillę
Brakująca odpowiedź
2/8
Wigilia na Kresach nie mogła obyć się bez kisielu. Przygotowywano go z
fot. Canva
pigwy
mrożonych malin
żurawiny
suszonych śliwek
Brakująca odpowiedź
3/8
Na Śląsku tradycyjną zupą nie jest barszcz, ale potrawa z
siemienia lnianego
konopi
szczawiu
czosnku niedźwiedziego
Brakująca odpowiedź
4/8
Zupa, o której mowa w poprzednim pytaniu nazywa się:
konopiotka
siemieniotka
Obie powyższe znaczą niemal to samo i są używane wymiennie
moczka
Brakująca odpowiedź
5/8
W XIX wieku w Wigilię do wetów (deserów) pito świąteczną herbatę z syropem sosnowym
fot. Canva
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
6/8
Jednego z tych składników nie znajdziemy w kutii:
Maku
Pszenicy
Rodzynek
Grochu
Brakująca odpowiedź
7/8
Do polskiej wigilii przeniknęły żydowskie tradycje kulinarne. Najbardziej widać je w
Fot. Canva/olejx
braku wieprzowiny
daniach na słodko
jedzeniu śledzi
korzennych dodatkach
Brakująca odpowiedź
8/8
Na staropolskich stołach trudno byłoby znaleźć następującą rybę:
fot. Canva
Suma
Karpia
Mirunę
Śledzia
Twój wynik: