Racuchy drożdżowe - przepis na kultowy polski podwieczorek
Polskie racuchy
Racuchy to placuszki smażone na złoty kolor, nadziewane różnego rodzaju owocami, najczęściej jabłkami lub gruszkami. Czasami przepis jest modyfikowany i dodaje się do nich banany, a także brzoskwinie. W zasadzie do racuchów drożdżowych możesz dodać takie owoce, jaki ci pasują, bo z nimi wszystko będzie smakowało idealnie.
Tego potrzebujesz do racuchów drożdżowych
Składniki:
- 500 g mąki pszennej- 40 g świeżych drożdży- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka- 1 jajko- 2 łyżki cukru- olej
Do podania:
- ulubione owoce- cukier puder
Przygotowanie racuchów drożdżowych:
Mąkę przeciąć do miski, na środku zrobić wgłębienie w mące i dodać tam pokruszone drożdże, wsypać cukier i zalać 1/2 szklanki letniego mleka.Miskę należy przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu dodać jajko i 1 szklankę mleka, wszystko razem wymieszać mikserem.Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej.
Ciasto należy nabierać łyżką i wykładać na rozgrzany olej.Racuchy smażyć do uzyskania złotego koloru po obu stronach.
Po usmażeniu placuszki można odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć olej.Podawać z ulubionymi owocami i cukrem pudrem.