Smakosze.pl Przepisy Racuchy drożdżowe - przepis na kultowy polski podwieczorek
Wikipedia / autor: Pilecka / licencja: CC 3.0

Racuchy drożdżowe - przepis na kultowy polski podwieczorek

25 marca 2022
Autor tekstu: Katarzyna Kaczmarz

Polskie racuchy

Racuchy to placuszki smażone na złoty kolor, nadziewane różnego rodzaju owocami, najczęściej jabłkami lub gruszkami. Czasami przepis jest modyfikowany i dodaje się do nich banany, a także brzoskwinie. W zasadzie do racuchów drożdżowych możesz dodać takie owoce, jaki ci pasują, bo z nimi wszystko będzie smakowało idealnie.

Tego potrzebujesz do racuchów drożdżowych

Składniki:

- 500 g mąki pszennej- 40 g świeżych drożdży- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka- 1 jajko- 2 łyżki cukru- olej

Do podania:

- ulubione owoce- cukier puder

Przygotowanie racuchów drożdżowych:

Mąkę przeciąć do miski, na środku zrobić wgłębienie w mące i dodać tam pokruszone drożdże, wsypać cukier i zalać 1/2 szklanki letniego mleka.Miskę należy przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Po upływie tego czasu dodać jajko i 1 szklankę mleka, wszystko razem wymieszać mikserem.Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej.

Ciasto należy nabierać łyżką i wykładać na rozgrzany olej.Racuchy smażyć do uzyskania złotego koloru po obu stronach.

Po usmażeniu placuszki można odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć olej.Podawać z ulubionymi owocami i cukrem pudrem.

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kaczmarz

Autorka teksów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy