Rogaliki krucho-drożdżowe według niezastąpionej siostry Anastazji
Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji z marmoladą i czekoladą to świetny pomysł na słodki podwieczorek lub pyszny deser do kawy i herbaty. Domowe, nadziewane rogaliki z ciasta drożdżowego oprószone cukrem pudrem błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji.
Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji to proste i pyszne domowe słodkości, które sprawią najbliższym wiele radości. Do nadziewania rogalików wybierz ulubioną konfiturę i czekoladę. Najczęściej robię mieszankę rogalików z konfiturą brzoskwiniową, białą i mleczną czekoladą. Wszystkie znikają od razu po upieczeniu.
Kruche ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania i wyrobienia, aby było puszyste i podwoiło swoją objętość. Na początku zawsze przygotuj zaczyn drożdżowy i odstaw go, aby drożdże ruszyły. Wyrobione ciasto również odstaw w suche i ciepłe miejsce, ale tym razem na godzinę, żeby ładnie wyrosło.
Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturą pokojową, inaczej ciasto nie urośnie. Drożdże rozprowadź w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Wysoka temperatura również zabije delikatne drożdże.
Jeśli lubisz korzenne, jesienne smaki- tu poznasz przepis na wyśmienite bułeczki cynamonowe , są idealne do kawy w chłodne, pochmurne dni.
Przepis na rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji
Składniki na ciasto na około 40 rogalików:
-
250 g mąki pszennej
-
25 g drożdży świeżych
-
pół kostki miękkiego masła
-
jajko w temperaturze pokojowej
-
3 łyżki letniego mleka
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
łyżka cukru
-
łyżka śmietany 18% w temperaturze pokojowej
-
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
-
ulubiona konfitura owocowa
-
pół tabliczki białej czekolady
-
pół tabliczki czekolady mlecznej
Dodatkowo:
-
cukier puder do oprószenia rogalików
-
mleko do wysmarowania rogalików przed pieczeniem
Jak zrobić rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji?
Na początku zrób zaczyn na ciasto: drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i białym cukrem, dodaj łyżkę mąki, przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły.
W tym czasie przesiej resztę mąki i przesyp ją do większej miski, dodaj miękkie masło, cukier wanilinowy, jajko, szczyptę soli, śmietanę, wymieszaj. Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ręcznie do połączenia wszystkich składników.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel ja na kilka części, każdą rozwałkuj, aby miała okrągły kształt.
Źródło zdjęcia: canva/ratmaner Ciasto pokrój radełkiem na 6 trójkątów, w taki sposób, jak kroisz pizzę. W każdy trójkąt włóż konfiturę lub pokrojoną kostkę czekolady i zawiń. Gotowe rogaliki przełóż na blachę z papierem do pieczenia.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 20 minut. Przestudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem i podaj. Smacznego.