Rosół z królika
Rosół z królika
Mięso królika jest zdrowsze i bardziej zrównoważone (a więc przyjazne środowisku) niż większość innych szeroko dostępnych mięs, których używamy do gotowania. Dlaczego więc nie jeść go więcej?
Królik to jedno z najzdrowszych, najchudszych i najbardziej przyjaznych dla środowiska mięs , jakie możesz jeść. W porównaniu z wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną, indykiem, cielęciną i kurczakiem, królik ma najwyższy procent białka, najniższy procent tłuszczu i najmniej kalorii na kilogram.
Wartości odżywcze i smak mięsa z królika
Mięso królika jest pełne składników odżywczych i minerałów, jest także bogate w witaminy B3 i B12, fosfor, potas, selen i żelazo.
Mięso z królika przypomina w smaku kurczaka, choć ma nieco mocniejszy, bardziej mięsny, ziemisty smak. Można je przygotować podobnie jak mięso z kurczaka - smażyć na oleju lub maśle, dusić lub gotować.
Przepis na rosół z królika
Poniżej przedstawiamy przepis na niedzielny obiad, czyli wykwintny rosół z królika. Smak rzeczywiście jest subtelny, ale nie mdły, jako że żelatyna z kości królika jest uwalniana podczas długiego gotowania, dając bogaty, aromatyczny wywar.
Rosół z królika
Składniki:
-
2 tusze z królika
-
2 cebule, umyte i przekrojone na pół, nieobrane
-
1 główka czosnku, umyta i przekrojona na pół, nieobrana
-
2 duże marchewki, umyte i przekrojone na pół, nieobrane
-
1 seler, umyty i podzielony na trzy części
-
1 pietruszka, umyta
-
¼ pora
-
⅛ główki kapusty włoskiej
-
kilka gałązek natki pietruszki
-
6 ziaren pieprzu
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
1. Ułóż wszystkie składniki w głębokiej formie do pieczenia albo w brytfannie żeliwnej, wlej wodę, tak aby sięgała do ½ wysokości naczynia i piecz bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 ° C. Od czasu do czasu obróć lub pomieszaj zawartość, aż warzywa i mięso nabiorą złocistego koloru. W zależności od piekarnika zajmie to około 40 minut.
2. Po przygotowaniu wyjmij formę z piekarnika i wrzuć zawartość do garnka wystarczająco dużego, aby swobodnie pomieścić całą zawartość. Zalej zimną wodą do około 2/3 objętości garnka, zostawiając trochę miejsca na dodatkową szklankę wody, która pojawi się w następnym kroku, i bardzo powoli zagotuj potrawę na kuchence.
Jak tylko rosół się zagotuje, zmniejsz ogień/moc kuchenki do minimum.
3. Umieść formę po pieczeniu warzyw i mięsa z powrotem w gorącym piekarniku na minutę lub dwie, a następnie wlej szklankę wody. Pozwól żeby woda się zagotowała i wchłonęła smaki pozostawione na formie. Dodaj zawartość formy do delikatnie gotującego się bulionu.
4. Gotuj wywar przez około 2 godziny, od czasu do czasu usuwając z wierzchu pianę za pomocą łyżki lub chochli. Wyłącz ogień, ale zostaw bulion z kośćmi, mięsem i warzywami w środku, aż trochę ostygnie - to wszystko pomaga zapewnić dobrą wymianę smaków między substancjami stałymi a płynem.
5. Przelej bulion przez sito. Pokrój marchewkę w plasterki, a mięso z królika poszarp na niewielkie kawałki. Natkę pietruszki posiekaj.
6. Nałóż do talerzy część marchewki, mięsa z królika, solidną szczyptę natki pietruszki i garść makaronu. W dalszej części zamieszczamy przepis na pyszny i prosty w wykonaniu domowy makaron do rosołu z królika.
Prosty przepis na domowy makaron do rosołu
Już po pierwszym przyrządzeniu tego pysznego makaronu przekonasz się, dlaczego tak wiele osób woli świeżą, domową wersję tego dodatku do rosołu.
Składniki:
-
400 g mąki pszennej
-
1 łyżka soli (do gotującej się wody)
-
4 duże jajka w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
-
Na czystym blacie umieść mąkę, nadaj formę kopca.
-
Wbij wszystkie 4 duże jajka na środek kopca mąki.
-
Zagnieć ciasto, zajmie to około 5 minut. Uwaga: jeśli ciasto jest za suche, nie klei się, możesz dodać ODROBINĘ wody, aby je uelastycznić.
-
Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
-
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i pokrój na 4 równe części. Odstaw na bok i przykryj ręcznikiem, aby nie wysychało.
-
Posyp obficie mąką powierzchnię roboczą i wałek do ciasta, następnie rozwałkuj 1 kulkę ciasta na na duży cienki arkusz. Najlepiej uzyskać tak cienki płat, jak to tylko możliwe.
-
Po rozwałkowaniu ciasta należy kilkakrotnie delikatnie zawinąć/nałożyć na siebie. Rolkę makaronu pokrój w paski o grubości około 1 cm, w zależności od tego, jaki makaron w rosole lubisz.
-
Posyp mąką pokrojone paski ciasta i rozłóż je, aby się nie posklejały. Powtórz ten proces z pozostałym ciastem.
Gotowanie świeżego makaronu
-
Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj 2 litry wody. Gdy woda się zagotuje, posól ją i włóż świeży makaron do wody.
-
Makaron gotuj przez około 2 minuty lub do miękkości. Gdy makaron unosi się na wierzchu garnka, oznacza to, że jest już gotowy.
-
Odcedź makaron i podawaj z rosołem z królika.