Rukola z brzoskwiniami i parmezanem - sałatka na każdą okazję
Elegancka przystawka, albo pomysł na szybki obiad, czyli rukola z brzoskwiniami i parmezanem. To prosty w przygotowaniu przepis, którym zachwycisz każdego, kto go spróbuje. Zobacz jak ją przygotować.
Dlaczego warto jeść rukolę?
Rukola cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, a przepisy na tradycyjne potrawy coraz częściej uwzględniają jej obecność. Zainteresowanie tym warzywem cieszy, gdyż jest to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do wielu dań. W jaki sposób rukola może wpływać na nasz organizm? Z jakich względów warto sięgać po nią regularnie?
Rukola to ciekawe warzywo, które stało się jednym z symboli diety śródziemnomorskiej. Ogólnoświatową karierę zawdzięcza swej uniwersalności oraz wysokiej wartości odżywczej. Wiadomo, że rukola jest rewelacyjnym źródłem wielu ważnych dla ludzkiego organizmu witamin, takich jak witamina K, witaminy z grupy B oraz witaminy A i C. W warzywie tym znajdziemy też takie minerały, jak wapń, magnez oraz potas.
Zdrowa dieta z rukolą jako częstym dodatkiem to najprostszy sposób na zachowanie dobrej formy do później starości. To warzywo świetnie sprawdza się w trakcie kuracji oczyszczających organizm, co przekłada się na zdrowszy wygląd oraz na naturalną odporność. Dzięki zawartości sporych ilości witaminy K, rukola wspiera nasze kości i sprawia, że są one skuteczniej chronione przed urazami oraz złamaniami. Warzywo to dostarcza też sporo żelaza, dzięki czemu staje się cennym wsparciem dla tych osób, które chcą się pozbyć problemów z anemią.
Rukola to również świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą wprowadzić do swego menu nowe potrawy. Ciekawe przepisy na sałatki z rukolą to jedno z najpopularniejszych rozwiązań, choć wielkim zainteresowaniem cieszą się też te receptury, dzięki którym można przyrządzić rukole z parmezanem i suszonymi pomidorami, kolorowe kanapki czy takie przysmaki, jak zapiekanka lub pizza. Dzięki obecności tego zielonego warzywa nabiorą one wyjątkowego charakteru, a ich wartość odżywcza znacznie się zwiększy.
Parmezan - jak wybrać dobry?
Jednym z ważniejszych składników tej sałatki, zaraz obok rukoli, jest parmezan. To włoski ser długo dojrzewający, który charakteryzuje się wyrazistym smakiem, jest lekko ostry. Ten ser wykorzystywany jest w płatkach, zazwyczaj dodaje się go do makaronów i risotto. Ale jak wybrać ten najlepszy dla tego przepisu?
Najlepiej sprawdzi się dosyć młody parmezan, taki który dojrzewał około 9 miesięcy. Dzięki temu jest jeszcze dosyć miękki, a ma przy tym dostatecznie wyrazisty smak i łatwo go pokroić na wiórki. Najlepiej wybierać ser w jednym kawałku, a dopiero potem go dzielić na mniejsze porcje. Najlepszy jest oczywiście oryginalnie włoski parmezan.
Przepis na rukolę z brzoskwiniami i parmezanem
Ta sałatka jest naprawdę letnia i mocno orzeźwiająca, świetnie sprawdzi się latem jako drugie śniadanie albo lekka kolacja, ale może być podawana do mięsa jako przystawka. Świetnie wkomponuje się do różnych dań grillowanych i na imprezy. Jest smaczna, a do tego nietypowa.
Do przygotowania potrzebujemy:
-
około 200 g umytych listów rukoli
-
3 dojrzałe brzoskwinie
-
50 g parmezanu pociętego na dosyć duże wiórki lub płatki
-
pół pęczka szczypiorku
-
pół pęczka natki pietruszki.
Do przygotowania sosu do sałatki potrzebujemy:
-
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
-
2 łyżeczki miodu
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
kilka kropli octu do smaku
-
szczypta soli i pieprzu do smaku.
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania sosu. Wszystkie składniki umieść w miseczce i mieszaj aż do połączenia. Jeśli miód ma zwartą konsystencję, można go uprzednie lekko podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dzięki temu rozmieszanie będzie łatwiejsze. Sos odstaw na chwilę.
Umytą i osuszoną rukolę umieść w dużej misce. Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, usuń pestki, a następnie pokrój na małe cząstki. Dodaj brzoskwinie do rukoli, następnie dodaj też wiórki parmezanu. Dodaj posiekany szczypiorek i pietruszkę, całość polej sosem, dokładnie wymieszaj. Zostaw na około 30 minut, aby składniki się mogły dobrze przegryźć.
Sekretem tej sałatki jest połączenie słodkich i słonych smaków, ważne jest, aby używać bardzo dojrzałych brzoskwini, które wypuszczą trochę soku, dzięki czemu sos zostanie jeszcze bardziej wzbogacony. Sałatkę przed podaniem można na górze ozdobić parmezanem, a do niej podawać można grzanki czosnkowe.