Wymieszałem rabarbar z tymi składnikami i wstawiłem do piekarnika. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania
Nie wiesz, co zrobić z sezonem na rabarbar? Oto podstawowy przepis, który pomoże zmienić cierpkie i twarde łodygi tego warzywa w pyszny deser. Wystarczy dosłownie kilka prostych zabiegów i chwila w piekarniku. Czegoś tak smacznego jeszcze nie jadłaś.
Rabarbar – od cierpkiego do słodkiego
Chylimy czoła przed człowiekiem, który gdzieś, kiedyś odkrył, że rabarbar jest jadalnym produktem. Soczyste, ale twarde, a przede wszystkim cierpkie łodygi, jeśli czymś zachęcają do spróbowania, to tylko egzotycznym kolorem. Ale jeśli odpowiednio potraktować tę niezwykłą roślinę, z pewnością wynagrodzi to złożonym i bogatym smakiem.
Pieczenie jest podstawowym sposobem, by rabarbar zmienić w danie, którym można się zachwycić. Kwasowość równoważymy tu cukrem, a do tego dodajemy odrobinę waniliowej łagodności. Nie ma chyba prostszego sposobu na ten produkt. Poniżesz znajdziesz szczegółowy opis, co należy z nim zrobić.
Moja mama robi najlepszą buraczkową. Cały smak zupy tkwi w 1 prostej czynnościPieczony rabarbar
Dorota Kamińska, z której kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje podać taki pieczony rabarbar z lodami waniliowymi albo śmietankowymi. Można też użyć go do przygotowania ciasta bez pieczenia, a sposób przyprawiania zapamiętać i stosować przy różnego rodzaju wypiekach. Gdziekolwiek go nie użyjesz, będzie smakował fantastycznie. Sama przekonaj się, jakie to proste.
Składniki
- ½ kg rabarbaru
- 50 g cukru (najlepiej brązowego)
- Aromat waniliowy, cukier waniliowy lub miąższ z małej laski wanilii
- 1 łyżeczka masła
- Do podania: serek mascarpone lub bita śmietana
Rabarbar z piekarnika
Rabarbar czyścimy i kroimy na kawałki o długości ok. 2-3 cm. W miseczce zasypujemy go cukrem, dodajemy aromat waniliowy i dokładnie mieszamy, by cukier dotarł w zakamarki. Naczynie odstawiamy na bok, ale na niezbyt długo, by nie wypuścił nadmiaru soku.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Po ok. 15 minutach zmiękczania cukrem, rabarbar przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wstawiamy do pieca na 30 minut.
Mikserem ubijamy śmietanę lub mascarpone (można dodać nieco cukru pudru) na puszystą masę. Nakładamy ją do miseczek, na nią zaś wykładamy gorący rabarbar. Można do deseru dodać także po kulce lodów waniliowych.
Wypróbuj też przepisy na racuchy twarogowe i ciasto z ananasem.