Ryba z pieca z brokułami
Ryba z pieca z brokułami.
Ryba z pieca z brokułami najlepiej smakuje w połączeniu z żółtym serem. W pierwszym wariancie przepisu polecamy do posypania parmezan, jednak do tego dania możemy dodać dowolny, ulubiony rodzaj żółtego sera. Ważne, aby dobrze się topił i smakiem pasował do ryby.
undefined
Składniki na rybę:
· ½ brokułu
· 500 gramów fileta z dorsza
· 1 łyżka stołowa mąki pszennej
· 50 gramów płatków migdałów
· 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
· przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki czosnku, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki kurkumy
Składniki na sos:
· 2 łyżki stołowe mąki pszennej
· 2 łyżki stołowe masła
· 200 mililitrów bulionu warzywnego
· 100 mililitrów śmietanki 30%
· 3 łyżki parmezanu tartego
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Przygotowanie ryby z pieca z brokułami rozpoczynamy od oporządzenia ryby. Musimy opłukać ją dokładnie i pozostawić do wyschnięcia lub osuszyć ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy czy ryba nie ma żadnych nieczystości i ości, po czym posypujemy ją solą, pieprzem, czosnkiem, kurkumą i papryką. Następnie kropimy oliwą. Tak przygotowaną rybę obtaczamy dokładnie w mące. Ważne, aby każdy fragment filetów był dobrze pokryty mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę układamy na folii aluminiowej rozłożonej na blasze do pieczenia.
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na sitko i dokładnie płuczemy. Zagotowujemy wodę i kiedy ciecz będzie wrzeć, wrzucamy na nią brokuł. Solimy wodę, po czym gotujemy warzywo przez około 2 minuty. Następnie odcedzamy.
Kolejny krok stanowi przygotowanie sosu. W tym celu na suchą patelnię wsypujemy mąkę i przez chwilę ją podsmażamy. Pilnujmy, aby się nie przypaliła. Smażenie powinno trwać 2 minuty.
Do mąki dodajemy masło. Roztapiamy je, ciągle mieszając.
Do gorącej mąki i do roztopionego masła powoli dolewamy bulion. Cały czas mieszamy wszystkie składniki, aby mąka się nie skrupiła.
Następnie dolewamy śmietankę. Nie zapominamy o ciągłym mieszaniu. Mieszanie powinno być energiczne – tylko wtedy sos będzie miał pożądaną konsystencję. Do gotującego się sosu dodajemy sól, gałkę muszkatołową oraz parmezan. Mieszamy przez chwilę i zdejmujemy z ognia.
Rybę przykrywamy brokułami, a całość polewamy sosem. Posypujemy również migdałami.
Danie pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
Podajemy na gorąco.
undefined
Ryba z pieca z brokułami i ziemniakami.
Składniki:
· 4 ziemniaki
· 1 brokuł
· 1 natka pietruszki
· ½ cytryny
· 500 gramów fileta z dorsza
· 50 gramów mąki pszennej
· 500 mililitrów mleka
· 100 gramów masła
· 100 gramów żółtego sera (dowolnego)
· przyprawy: sól, pieprz biały (do smaku)
Przygotowanie:
Przyrządzenie tej wersji ryby z pieca z brokułami warto zacząć od przygotowania warzyw. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. Brokuł dzielmy na różyczki, myjemy na sitku. Natkę pietruszki również myjemy, po czym siekamy na drobno.
Zagotowujemy wodę i kiedy będzie wrzeć, solimy ją, po czym wrzucamy ziemniaki. Gotujemy je przez 5 minut, a następnie odcedzamy.
Brokuł sparzamy na gorącej wodzie.
Filety z dorsza myjemy, osuszamy i sprawdzamy czy nie mają ości lub innych zanieczyszczeń. Jeśli są czyste, wyciskamy na nie sok z cytryny, po czym doprawiamy solą.
Na patelni roztapiamy masło. Kiedy będzie już gorące, zasypujemy je mąką, po czym energicznie mieszamy aż do momentu, w którym oba składniki dokładnie się połączą. Następnie zalewamy je mlekiem i dalej mieszamy. Gotujemy aż mleko z mąką i masłem zacznie wyraźnie gęstnieć.
Wówczas solimy sos oraz dodajemy pieprz.
Następnie dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy na niewielkim ogniu.
Ścieramy ser żółty na grubych oczkach na tarce i jego również dodajemy do sosu.
Z cytryny ścieramy skórkę i dosypujemy ją do sosu, po czym dorzucamy brokuły.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
Do nasmarowanego masłem lub olejem roślinnym naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki. Układamy je tak, aby na siebie nachodziły. Na ziemniakach kładziemy filety, a całość polewamy sosem.
Pieczemy przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Podajemy na gorąco.
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ryba-z-pieca-z-brokulami
2. https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ryba-w-brokulach-317838
3. https://gotujmy.pl/ryba-zapiekana-z-brokulami,przepisy-dorsz-przepis,89885.html
undefined