Ryż paleo z kalafiora - smaczny ryż, który pomaga stracić wagę! 
pixabay.com

Ryż paleo z kalafiora - smaczny ryż, który pomaga stracić wagę

Dieta paleo jest dietą wysokotłuszczową i ubogowęglowodanową, ponoć w podobny sposób odżywali się nasi przodkowie.

Dieta paleo jest dietą wysokotłuszczową i ubogowęglowodanową, ponoć w podobny sposób odżywali się nasi przodkowie. Dieta ta nazywa jest także dietą ketogeniczną. W diecie tej tłuszcz stanowi 80-90% dostarczanej energii, podczas gdy w normalnej codziennej diecie tłuszcz stanowi ok. 35%. Prowadzi to do ketozy, czyli stanu efektywnego spalania zapasów tłuszczu, które znajdują się w organizmie. Jeżeli stężenie ketonów we krwi przewyższa stężenie glukozy organizm w ograniczonym stopniu odczuwa głód. W tej diecie nie spożywa się zbyt wielu warzyw.


Co jeść na diecie paleo?


Dieta paleo musi być prawidłowo zbilansowana. Nie można jeść wszystkich produktów, które są bogate w tłuszcze, ale trzeba zwracać uwagę również na ich jakość. Zalecane jest spożywanie głównie tłuszczów roślinnych. Zabronione są słodycze, wszelkie produkty zbożowe, produkty zawierające skrobię i tłuszcze trans. Postawę diety, więc stanowią produkty takie jak:

  • mięso czerwone
  • drób ze skórą
  • awokado
  • oleje roślinne, np. oliwa z oliwek, olej lniany
  • tłuste sery
  • nasiona: sezam, nasiona chia, słonecznik
  • orzechy.

Ponadto dietę mogą uzupełniać warzywa bogate w wodę, jak pomidory, ogórki, szpinak.Warto skorzystać z pomocy dietetyka, zwłaszcza na początku. Dieta keto jest trudna do zbilansowania i wymaga skrupulatnego liczeni ilości spożytych tłuszczów oraz węglowodanów. Spożycie zbyt dużej ilości węglowodanów może doprowadzić do wyjścia z ketozy. Dieta nie będzie wtedy skuteczna. Dzięki diecie keto może zgubić sporą ilość kilogramów w dość krótkim czasie. Dieta często jest stosowana przy leczeniu padaczki lekoopornej oraz rzadkich chorób metabolicznych, a także jako uzupełnienie terapii onkologicznej. Dieta ketogeniczna zyskuje coraz większą popularność. Przed podjęciem decyzji o przejściu na ten rodzaj diety, warto poznać jej zasady i skonsultować się z lekarzem i dietetykiem.


Dlaczego ryż paleo?


Ryż paleo ma bardzo mało kalorii, bo w 100g kalafiora jest zaledwie 25 kcal, w tym 2 g białka i 5 g węglowodanów. Do tego jest w nim dużo potasu, magnezu, wapnia, fosforu i kwasu askorbinowego. Ryż biały jest bardziej kaloryczny, bo w 100 g zawiera aż 365 kcal.

Jak zrobić ryż z kalafiora?


Ryż z kalafiora robi się bardzo szybko, a do jego zrobienia potrzebujesz jedynie kalafiora oraz robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Koniecznie wybierz ładnego i jędrnego kalafiora, który ma jasny kolor i dużo soku, ma także jasnozielone liście i nie ma żadnych ciemnych przebarwień. Przy takim kalafiorze masz pewność tego, że jest pierwszej świeżości. Zwiędnięte i stare kalafiory nie nadają się do przygotowania z niego ryżu. Do zrobienia tego przepisu potrzebujeszk kalafiora dowolnej wielkości.

Kalafiora umyj pod bieżącą wodą, dzięki temu pozbędziesz się zabrudzeń. Zostaw go na kilka minut na papierowym ręczniku, żeby obsechł, chociaż trochę. Wysuszonego kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Następnie albo ręcznie, albo z wykorzystaniem robota kuchennego zatrzyj go na grubych oczkach tarki. Ryż paleo jest już gotowy!


Jak gotować ryż paleo?

Na pewno zastanawiasz się, jak go jeść. No cóż, możesz jeść go nawet na surowo, ale zalecamy go ugotować, jak? Najlepsze jest duszenie na niewielkiej ilości tłuszczu, możesz użyć oleju, oliwy albo masła - to ostatnie jest szczególnie polecane do stosowania w diecie paleo. Tłuszcz rozgrzej na patelni, wrzućy porcję ryżu i duś przez 4-5 minut, często mieszają. Potem dopraw solą i pieprzem do smaku i gotowe.


Jak przechowywać ryż z kalafiora?

Ryż z kalafiora możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez kilka dni. Dzięki temu będzie łatwo dostępny zawsze wtedy, kiedy będziesz mieć na niego ochotę.


Czy ryż paleo można zamrozić?

Ryż z kalafiora możesz także bezpiecznie mrozić. Wsyp pojedyncze porcje w woreczki do mrożonek albo jednorazowe kubeczki. Tak przygotowanego kalafiora możesz przechowywać aż do 6 miesięcy.


Ryż paleo to doskonały dodatek do mięsa i dań warzywnych! Spróbuj go, a na pewno pokochasz jego smak. Kalafior ma bardzo neutralny smak, doskonale sprawdza się w roli ryżu.

Następny artykuł