Ryż zapiekany w mleku kokosowym – pyszne śniadanie na słodko
Ryż zapiekany w mleku kokosowym – opis posiłku
Smacznie i zdrowo – tak można opisać ten posiłek. Ryż zapiekany w mleku kokosowym podajemy na ciepło z owocami i bakaliami. Tak naprawdę można dostosować danie do swoich upodobań smakowych i wykorzystać ulubione owoce i bakalie. Orzechy włoskie czy nerkowca, a może suszone śliwki lub rodzynki? Skomponuj swój ulubiony zestaw.
Ryż zapiekany na słodko jest to proste danie, a wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie. Z pewnością zasmakują dorosłym, jak i twoim pociechom.
Do przygotowania tego pysznego dania możesz użyć mrożonych owoców, danie nie straci przez to walorów smakowych.
undefined
Lista składników potrzebnych do przygotowania ryżu zapiekanego w mleku kokosowym na słodko
Ryż zapiekany na słodko jest łatwy w przygotowaniu i nie wymagający zbyt wielu składników. Dokładna lista produktów potrzebnych do zrobienia tego śniadania tak naprawdę zależy od ciebie. Jednak poniżej przedstawiamy propozycję ryżu zapiekanego w mleku kokosowym z owocami leśnymi. Do przygotowania dwóch sporych porcji potrzebne będą:
-
100 g ryżu
-
Puszka mleczka kokosowego
-
Szklanka wody
-
2 łyżki brązowego cukru
-
Łyżka nasion chia
-
Garść orzechów
-
100 g malin/jagód/borówek
-
Twoje ulubione dodatki
Ogromną zaletą takiego śniadania jest jego prostota i duża dostępność produktów.
Jak przygotować pyszne śniadanie na słodko?
Do przygotowania ryżu zapiekanego w mleku kokosowym potrzebne będzie naczynie żaroodporne oraz folia aluminiowa. Jakie czynności wykonać?
-
Nagrzej piekarnik do 180°C.
-
Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż i zalej go wodą oraz mlekiem kokosowym, dodaj brązowy cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Wierzch przykryj folią aluminiową, aby ryż nie wysechł.
-
Zapiekaj ryż około 20 minut.
-
Po tym czasie usuń folię, dodaj połowę owoców i wymieszaj. Możesz dolać jeszcze trochę wody kiedy uznasz, że ryż jest zbyt gęsty.
-
Piecz jeszcze kolejne 20 minut.
-
W tym czasie przygotuj resztę owoców i posiekaj orzechy.
-
Wyciągnij ryż z piekarnika i rozłóż go na dwa talerze. Dodaj owoce, nasiona chia oraz posiekane orzechy.
Smaczny i pełnowartościowy ryż zapiekany w mleku kokosowym z owocami leśnymi gotowy!
Inne wersje ryżu zapiekanego w mleku kokosowym
Lubicie przyprawy korzenne? Jeżeli tak, przygotujcie jesienną wersję ryżu zapiekanego na słodko. Dodajcie takie przyprawy jak cynamon, kardamon czy wanilia, a zamiast letnich owoców użyjcie pysznych polskich jabłek czy gruszek.
Mleko kokosowe ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Dlatego śmiało można użyć innego mleka, krowiego lub roślinnego. Szczególnie polecamy mleko migdałowe lub ryżowe.
Ryż to podstawowy produkt w kuchni, obecny w każdym polskim domu. Najczęściej jada się go na obiad. Znakomicie pasuje do różnego rodzaju mięs czy ryb, a także warzyw lub jako dodatek do sałatki. Dlaczego nie użyć tego wartościowego produktu do przygotowania śniadania?
Śniadanie z ryżem w roli głównej zapewni energię na cały dzień ze względu na sporą zawartość węglowodanów w posiłku. Jest idealny dla osób aktywnych fizycznie, a w wersji na słodko podbije serce każdego dziecka.