Sałatka jajeczna z chrzanem: wielkanocny przebój
Pixabay.com

Sałatka jajeczna z chrzanem: wielkanocny przebój

Sałatka jajeczna z chrzanem może mieć przeróżne warianty, dodatki i urozmaicenia, zawsze jednak świetnie smakuje. To zasługa prostego przepisu, który daje wiele pola do eksperymentów i kreatywności. Poznaj łatwy przepis na sałatkę jajeczną z chrzanem!

Sałatka jajeczna z chrzanem: jajeczny klasyk

Sałatka jajeczna z chrzanem to klasyczne danie z jajek - jeden z polskich wielkanocnych przebojów kulinarnych. Prosty przepis pozwala na niemal nieograniczone modyfikacje, tak że każdy kucharz i kucharka mogą wypracować swój własny, unikalny wariant sałatki jajecznej z chrzanem. To smaczne i pożywne danie może stanowić dodatek do obiadu lub posiłek sam w sobie. Nadaje się doskonale na ciepłe dni wiosny i lata, ponieważ tradycyjnie sałatkę jajeczną z chrzanem podaje się lekko schłodzoną.

Sałatka jajeczna z chrzanem: dla kogo?

Sałatka jajeczna z chrzanem nadaje się doskonale dla wszystkich entuzjastów jajek w dowolnej postaci. To dobry dodatek do obiadu lub przekąska, zwłaszcza wiosną i latem. Duża zawartość warzyw sprawia, że sałatka jajeczna z chrzanem to bogate źródło witamin, a doskonały smak przypadnie do gustu także dzieciom.

Sałatka jajeczna z chrzanem: na jaką okazję?

Sałatka jajeczna z chrzanem to jedno z klasycznych polskich dań z jajek, popularne zwłaszcza w czasie jajecznego boomu w okolicach świąt Wielkanocy. To pyszne, efektownie wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie nadaje się jednak na niemal każdą okazję. Ponieważ zwykle sałatkę się schładza, będzie ona dobrym uzupełnieniem obiadu w upalny letni dzień. Można ją też zabrać w pojemniku do pracy, na wycieczkę lub piknik. Prosta w przygotowaniu, prosta w przechowaniu i transporcie, zawsze smaczna – sałatka jajeczna z chrzanem nigdy nie zawodzi.

Sałatka jajeczna z chrzanem: ile kalorii?

Sałatka jajeczna z chrzanem to danie dość kaloryczne (jajka, majonez), jednak ostateczną wartość kaloryczną trudno podać, bo wszystko zależy od rodzaju i proporcji składników. Osoby na diecie lub szczególnie dbające o linię mogą po prostu zjeść mniejszą porcję.

Sałatka jajeczna z chrzanem: trudność

Sałatka jajeczna z chrzanem to proste danie, które nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności kucharskich ani obsługi skomplikowanych urządzeń. Wystarczy cierpliwość do obierania jajek na twardo i głębokie naczynie do mieszania składników.

Sałatka jajeczna z chrzanem: czas na przygotowanie

Sałatka jajeczna z chrzanem to danie dość proste, które nie wymaga czasochłonnych zabiegów. Najwięcej czasu zajmie prawdopodobnie ugotowanie jajek na twardo. Całe przygotowanie sałatki jajecznej z chrzanem nie powinno zająć więcej niż 20-25minut.

Sałatka jajeczna z chrzanem: składniki (ok. 4 porcje)

  • Jajka – 4 sztuki,
  • Chrzan tarty – dwie łyżeczki,
  • Seler tarty lub marynowany – 1 słoik (ok. 180 g),
  • Kukurydza – mała puszka,
  • Jabłko – jedno średniej wielkości,
  • Majonez – ok. 3 łyżki stołowe,
  • Sól – 1/3 łyżeczki,
  • Pieprz – 1/3 łyżeczki.

Sałatka jajeczna z chrzanem: składniki opcjonalne

  • Groszek zielony – mała puszka,
  • Świeża szynka – 100 g,
  • Ogórki konserwowe – 5 sztuk,
  • Tarty ser – 10 dag.

Sałatka jajeczna z chrzanem: potrzebne przybory

Do przygotowania sałatki jajecznej z chrzanem potrzeba tylko podstawowych przyborów: garnka do ugotowania jajek, miski z zimną wodą, noża, łyżki, miski lub salaterki do wymieszania składników i drugiej do podania sałatki z dekoracją.

Sałatka jajeczna z chrzanem: przygotuj jajka

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Gotuj jajka przez 9 minut od momentu doprowadzenia wody do wrzenia, potem od razu przełóż je do zimnej wody – dzięki temu łatwiej będzie je obierać. Po obraniu jajek pokrój je w kostkę i przełóż do salaterki, w której przygotujesz sałatkę jajeczną z chrzanem.

Sałatka jajeczna z chrzanem: pora na dodatki

W czasie czekania na ugotowanie się jajek obierz jabłko i pokrój je w drobną kostkę.

Po ugotowaniu, obraniu, pokrojeniu i przełożeniu jajek, do salaterki dodaj tarty lub marynowany seler ze słoika. Wcześniej lekko go odciśnij, by pozbyć się nadmiaru zalewy. Dołóż kukurydzę z puszki (także odsączoną) i pokrojone jabłko.

Następnie połóż na wszystko trzy łyżki majonezu i dołącz pozostałe przyprawy. Nieodłączny będzie oczywiście chrzan, można dodać też szczyptę pieprzu i soli.

Całość wymieszaj do uzyskania względnie jednorodnej masy.

Sałatka jajeczna z chrzanem: podanie i dekoracja

Sałatkę jajeczną z chrzanem można podać w ładnym naczyniu i udekorować zielonymi listkami np. mięty czy bazylii. Nie zawadzą też plasterki papryki – czerwonej, żółtej lub zielonej, a także przecięte na pół pomidorki koktajlowe czy ćwiartki pietruszki. Niektórzy nakładają też na gotową sałatkę cieniutką warstwę majonezu, nadając potrawie jednolitą, gładką fakturę.

Ponieważ sałatka jajeczna z chrzanem tworzy dość plastyczną masę, niektórzy kucharze zdobią ją całymi misternymi konstrukcjami np. z pasków papryki czy ogórków. Możesz skorzystać z okazji i zaskoczyć domowników, np. układając pachnący kielich kwiatu na platformie z pokrojonej papryki.

Zwyczajowo sałatkę jajeczną z chrzanem podaje się nieco schłodzoną.

Sałatka jajeczna z chrzanem: urozmaicenia

Sałatka jajeczna z chrzanem w tradycyjnym wydaniu to danie postne. Można jednak przygotować ją w wariancie mięsnym z dodatkiem posiekanej drobno świeżej szynki, a także podsypać ok. 2 łyżeczkami tartego sera dla urozmaicenia smaku i konsystencji sałatki.

Każdej sałatce jajecznej z chrzanem smaku i wyglądu doda także zielony groszek, którego możemy wsypać do salaterki całą niedużą puszkę, wcześniej odsączając zalewę. Niektórzy lubią też czuć w sałatce delikatną nutę kwaśnego smaku, co można osiągnąć, dodając do niej pokrojone ogórki konserwowe.

Sałatka jajeczna z chrzanem: porady i wskazówki

Łatwo zepsuć jajka na twardo, gotując je zbyt krótko lub zbyt długo. Włóż jajka do zimnej wody, zagotuj ją, potem wyłącz kuchenkę i licz 9 minut od momentu zagotowania.

By łatwo obrać jajka na twardo, zaraz po wyjęciu z garnka włóż je do zimnej wody, wcześniej rozbijając skorupkę na obu końcach każdego jajka. Dzięki temu woda dostanie się pod skorupkę i już wstępnie oddzieli ją od jajka, co bardzo ułatwi obieranie.

Następny artykuł