Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledzikiem
Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledziem - składniki
3 średnie ziemniaki,
sok z 1/4 cytryny,
2 średnie marchewki,
3 ogórki kiszone,
1 większa pietruszka,
1/4 cebuli,
2 średnie buraczki,
300 g (3 sztuki) filetów śledziowych matiasów (w oleju, z tacki),
2 łyżeczki musztardy,
2 łyżki octu,
2 jajka ugotowane na twardo,
1/4 jabłka,
ok. 1 szklanki majonezu.
undefined
Przygotowanie sałatki jarzynowej z buraczkami i śledziem
Umyj ziemniaki, marchewkę i kolendrę, a następnie włóż nieobrane do rondla, dodaj wodę i szczyptę soli, przykryj i gotuj do miękkości przez około 35 minut.
W innym garnku gotuj nieobrane buraki pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez około 1 godzinę.
Gotowane warzywa: ziemniaki, marchew, kolendra i buraki, odcedź i ostudź. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę i włóż do dużej miski.
Gotowe śledzie w oleju, z tacki, szybko opłucz i osusz papierowymi ręcznikami. Przetnij na pół wzdłuż, a następnie na małe kawałki w poprzek. Przełóż do czystej szklanej lub plastikowej miski, dodaj sok z cytryny i ocet, wymieszaj, delikatnie odciśnij i pozostaw na około pół godziny do marynowania.
W tym samym czasie jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone, cebulę i jabłka obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Do miski włóż pokrojone jajka, ogórki, cebulę i jabłka wraz z pokrojonymi warzywami.
Wyjmij śledzie z marynaty i włóż do miski z wszystkimi pozostałymi składnikami. Dodaj majonez i musztardę, posól (około pół łyżeczki lub do smaku) i popieprz (około 1/2 łyżeczki) do smaku.
Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się dobrze zmieszały. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu. Wstaw do lodówki do czasu podania.