Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledzikiem
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:44

Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledzikiem

Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledzikiem
pixabay.com

Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledziem - składniki

  • 3 średnie ziemniaki,

  • sok z 1/4 cytryny,

  • 2 średnie marchewki,

  • 3 ogórki kiszone,

  • 1 większa pietruszka,

  • 1/4 cebuli,

  • 2 średnie buraczki,

  • 300 g (3 sztuki) filetów śledziowych matiasów (w oleju, z tacki),

  • 2 łyżeczki musztardy,

  • 2 łyżki octu,

  • 2 jajka ugotowane na twardo,

  • 1/4 jabłka,

  • ok. 1 szklanki majonezu.

undefined

Przygotowanie sałatki jarzynowej z buraczkami i śledziem

Umyj ziemniaki, marchewkę i kolendrę, a następnie włóż nieobrane do rondla, dodaj wodę i szczyptę soli, przykryj i gotuj do miękkości przez około 35 minut.

W innym garnku gotuj nieobrane buraki pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez około 1 godzinę.

Gotowane warzywa: ziemniaki, marchew, kolendra i buraki, odcedź i ostudź. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę i włóż do dużej miski.

Gotowe śledzie w oleju, z tacki, szybko opłucz i osusz papierowymi ręcznikami. Przetnij na pół wzdłuż, a następnie na małe kawałki w poprzek. Przełóż do czystej szklanej lub plastikowej miski, dodaj sok z cytryny i ocet, wymieszaj, delikatnie odciśnij i pozostaw na około pół godziny do marynowania.

W tym samym czasie jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone, cebulę i jabłka obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Do miski włóż pokrojone jajka, ogórki, cebulę i jabłka wraz z pokrojonymi warzywami.

Wyjmij śledzie z marynaty i włóż do miski z wszystkimi pozostałymi składnikami. Dodaj majonez i musztardę, posól (około pół łyżeczki lub do smaku) i popieprz (około 1/2 łyżeczki) do smaku.

Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się dobrze zmieszały. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu. Wstaw do lodówki do czasu podania.

Tagi: