Sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami i fetą
Co kraj to obyczaj - grecka sałatka w różnych wersjach
Nie da się ukryć, że klasyczna sałatka grecka jest wszystkim dobrze znana od lat. W Grecji, skąd się wywodzi, określana jest mianem sałatki wiejskiej – połączenia świeżych pomidorów, wysokiej jakości oliwy, ogórków, czerwonej cebuli, sałaty, czarnych oliwek i sera feta. Kolorowa, lekka i zdrowa. Prosto z greckich stołów, jej popularność rozprzestrzeniła się na cały świat. W oryginalnej wersji, podaje się ją ze specjalnym bochenkiem chleba, z którego odrywa się kawałki i macza w pozostałej oliwie z sałatki. Jednak kreatywność kulinarna oraz fakt, że składniki podstawowej wersji są bardzo różnorodne, sprawiają, że spotkać można wiele wariantów tej potrawy z przeróżnymi dodatkami.
Co można dodawać do sałatki greckiej?
Kurczak grillowany lub pieczony to jeden z popularniejszych, niecodziennych dodatków do sałatki greckiej. Może ona wówczas stanowić osobne danie, gdyż jest bardziej sycąca. Idealnym dopełnieniem tej wersji są sałata lodowa i sos na bazie jogurtu. W polskiej wersji tej sałatki znajdujemy zwykle mix sałat lub inną sałatę oraz oliwki zielone zamiast czarnych. Często również używa się dressingów na bazie cytryny lub octu, czego nie robi się w klasycznym przepisie. Różnica jest również w krojeniu sera feta – wGrecji podaje się cały, niepokrojony plaster na wierzch. Bardzo dobrym połączeniem jest baza sałatki greckiej z tuńczykiem lub łososiem. Ta wersja wzbogaca danie o wartościowe kwasy omega 3.
Wersja sałatki w stylu greckim z makaronem
Nasza propozycja kolejnej wersji sałatki greckiej to sałatka z dodatkiem makaronu. Idealna na sycący lunch do pracy lub pożywną i lekką zarazem kolację.
Składniki na 2 porcje:• 200 g makaronu świderki (polecamy makaron żytni)• Garść oliwek czarnych lub zielonych, według uznania• Garść pomidorków koktajlowych lub 3 średnie pomidory• Opakowanie sera feta• 1 cebula czerwona• 1 ogórek zielony• 1 papryka czerwona lub zielona• Opcjonalnie pół puszki kukurydzy• 1 łyżeczka suszonego oregano• Opcjonalnie garść podprażonego słonecznika• Oliwa z oliwek• Sól i pieprz do smaku, świeża bazylia do dekoracji
undefined
Sposób przygotowania sałatki makaronowej z pomidorami, fetą i oliwkami:
• Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i poczekać aż ostygnie• Pomidory pokroić na mniejsze cząstki• Ogórki, paprykę i cebulę pokroić na kostkę• Oliwki przekroić na połówki• Oliwę wymieszać z przyprawami• Wszystkie składniki wymieszać razem• Dodać oliwę i opcjonalnie posypać słonecznikiem
Sosy i dressingi do sałatki w stylu greckim
W oryginalnym, greckim przepisie nie używa się typowych dressingów a jedynie oliwę i oregano. Jednakże tak jak dobór składników, tak wykańczający sałatkę sos, również doczekał się wielu odmian. Proponujemy kilka najbardziej popularnych i smacznych dressingów.
Sos jogurtowy do sałatki greckiejSkładniki:• Jedno małe opakowanie jogurtu naturalnego• 3 łyżki majonezu• 2 ząbki czosnku• Przyprawy według uznania – oregano, bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sos miodowo – musztardowy do sałatkiSkładniki:• 3 łyżki musztardy francuskiej• 1 łyżka płynnego miodu• 1 łyżeczka soku z cytryny• 2 łyżeczki oliwy z oliwek• sól, pieprz
Obydwa sosy idealnie komponują się z tradycyjną wersją sałatki greckiej, jak i tą z dodatkiem kurczaka.
Smacznego!