Sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami i fetą
pixabay.com

Sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami i fetą

Nasza propozycja kolejnej wersji sałatki greckiej to sałatka z dodatkiem makaronu. Idealna na sycący lunch do pracy lub pożywną i lekką zarazem kolację.

Co kraj to obyczaj - grecka sałatka w różnych wersjach

Nie da się ukryć, że klasyczna sałatka grecka jest wszystkim dobrze znana od lat. W Grecji, skąd się wywodzi, określana jest mianem sałatki wiejskiej – połączenia świeżych pomidorów, wysokiej jakości oliwy, ogórków, czerwonej cebuli, sałaty, czarnych oliwek i sera feta. Kolorowa, lekka i zdrowa. Prosto z greckich stołów, jej popularność rozprzestrzeniła się na cały świat. W oryginalnej wersji, podaje się ją ze specjalnym bochenkiem chleba, z którego odrywa się kawałki i macza w pozostałej oliwie z sałatki. Jednak kreatywność kulinarna oraz fakt, że składniki podstawowej wersji są bardzo różnorodne, sprawiają, że spotkać można wiele wariantów tej potrawy z przeróżnymi dodatkami.

Co można dodawać do sałatki greckiej?

Kurczak grillowany lub pieczony to jeden z popularniejszych, niecodziennych dodatków do sałatki greckiej. Może ona wówczas stanowić osobne danie, gdyż jest bardziej sycąca. Idealnym dopełnieniem tej wersji są sałata lodowa i sos na bazie jogurtu. W polskiej wersji tej sałatki znajdujemy zwykle mix sałat lub inną sałatę oraz oliwki zielone zamiast czarnych. Często również używa się dressingów na bazie cytryny lub octu, czego nie robi się w klasycznym przepisie. Różnica jest również w krojeniu sera feta – w
Grecji podaje się cały, niepokrojony plaster na wierzch. Bardzo dobrym połączeniem jest baza sałatki greckiej z tuńczykiem lub łososiem. Ta wersja wzbogaca danie o wartościowe kwasy omega 3.

Wersja sałatki w stylu greckim z makaronem

Nasza propozycja kolejnej wersji sałatki greckiej to sałatka z dodatkiem makaronu. Idealna na sycący lunch do pracy lub pożywną i lekką zarazem kolację.


Składniki na 2 porcje:
• 200 g makaronu świderki (polecamy makaron żytni)
• Garść oliwek czarnych lub zielonych, według uznania
• Garść pomidorków koktajlowych lub 3 średnie pomidory
• Opakowanie sera feta
• 1 cebula czerwona
• 1 ogórek zielony
• 1 papryka czerwona lub zielona
• Opcjonalnie pół puszki kukurydzy
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• Opcjonalnie garść podprażonego słonecznika
• Oliwa z oliwek
• Sól i pieprz do smaku, świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania sałatki makaronowej z pomidorami, fetą i oliwkami:


• Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i poczekać aż ostygnie
• Pomidory pokroić na mniejsze cząstki
• Ogórki, paprykę i cebulę pokroić na kostkę
• Oliwki przekroić na połówki
• Oliwę wymieszać z przyprawami
• Wszystkie składniki wymieszać razem
• Dodać oliwę i opcjonalnie posypać słonecznikiem

Sosy i dressingi do sałatki w stylu greckim

W oryginalnym, greckim przepisie nie używa się typowych dressingów a jedynie oliwę i oregano. Jednakże tak jak dobór składników, tak wykańczający sałatkę sos, również doczekał się wielu odmian. Proponujemy kilka najbardziej popularnych i smacznych dressingów.


Sos jogurtowy do sałatki greckiej
Składniki:
• Jedno małe opakowanie jogurtu naturalnego
• 3 łyżki majonezu
• 2 ząbki czosnku
• Przyprawy według uznania – oregano, bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sos miodowo – musztardowy do sałatki
Składniki:
• 3 łyżki musztardy francuskiej
• 1 łyżka płynnego miodu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• sól, pieprz

Obydwa sosy idealnie komponują się z tradycyjną wersją sałatki greckiej, jak i tą z dodatkiem kurczaka.

Smacznego!

Następny artykuł