Smakosze.pl Przepisy Sałatka z buraka i mango
pixabay.com

Sałatka z buraka i mango

25 marca 2022
Autor tekstu: Karolina Błaszyk

Pyszne sałatki można przygotować z wielu różnych składników, zarówno z warzyw, jak i owoców. Często może się wydawać, że niektóre produkty zupełnie do siebie nie pasują, jednak tylko do momentu, aż ich nie połączymy. Sałatka z buraka i mango to świetny przykład.

Ci dwaj bohaterowie pozornie nie mają ze sobą nic wspólnego, jednak sałatka z nich skomponowana smakuje doskonale. Burak jest warzywem znanym w Polsce od lat. Cenimy go za smak, piękny kolor oraz właściwości prozdrowotne. Buraki wzmacniają odporność organizmu, chronią przed różnego rodzaju infekcjami oraz działają profilaktyczne w przypadku chorób nowotworowych. Ponadto burak, a dokładniej jego sok, przyspiesza regenerację skóry, spowalnia proces starzenia, poprawia pracę układu krwionośnego, obniża ciśnienie i dodaje energii. Spożywanie buraków poleca się głównie osobom cierpiącym na anemię oraz niedokrwistość. Dodatkowo sok z buraków skutecznie obniża poziom cholesterolu, działa kojąco w przypadku zgagi, stymuluje pracę jelit i funkcjonowanie całego układu pokarmowego.

Buraki bogate są też w kwas foliowy, dlatego ich udział jest ważny w diecie przyszłych mam. Są źródłem potasu, żelaza, wapnia, manganu, sodu, cynku, miedzi oraz witamin B1 i C. Dodatkowo hamują apetyt, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i przemianę materii, co z pewnością zadowoli osoby dbające o sylwetkę. Sok z buraków świetnie działa też po spożyciu dużej ilości alkoholu, gdyż doskonale odtruwa organizm, usuwając z niego toksyny.

Drugim bohaterem tej sałatki jest oczywiście mango, które do Europy trafiło w XVI w. Owoc ten zyskuje coraz większą popularność, coraz łatwiej jest je zobaczyć na sklepowych półkach. Owoc ten również doskonale wpływa na ludzki organizm. Przede wszystkim wspomaga w walce z nowotworami, obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa odporność na przeziębienia. Kochają je przede wszystkim kobiety, ponieważ świetnie nawilża i odmładza skórę.

Połączenie składników, jakimi są burak i mango, daje zaskakująco ciekawy efekt, a dodatek sera jeszcze bardziej podkręca ich aromat. Kropkę nad i stawiają pestki z owocu granatu, podprażone orzechy włoskie oraz słodko-kwaśny sos. Wystarczy jeszcze dorzucić trochę zieleniny - piękna i efektowna sałatka gotowa. Jest ona wybitnie szlachetna i rozpieszcza podniebienia.

Składniki na sałatkę z buraka i mango:

- 1 duży burak lub 3 buraczki z botwinki

- ½ dużego mango lub 1 małe

- mix sałat: roszponka, rukola, rzymska, radicchio

- owoc granatu

- orzechy włoskie

- 80 g sera koziego do sałatek, opcjonalnie gorgonzola, brie lub camembert

- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na sos:

- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- sok z jednej cytryny

- szczypta sproszkowanego chilli

Sposób przygotowania sałatki z buraka i mango:

Buraka dokładnie umyć, ugotować w lekko posolonej wodzie (ok 1-1,5 h) lub polać oliwą, posolić, zawinąć w folię aluminiową i upiec (200 stopni C, około 1 h). Kiedy burak będzie miękki, wyjąć z wody/piekarnika i całkowicie wystudzić.

Następnie obrać buraka ze skóry i pokroić w cienkie plasterki. Sałaty umyć (gotowy mix jest myty przed zapakowaniem) i wysuszyć. Na suchej patelni delikatnie uprażyć orzechy. Należy pamiętać, że zbyt długo przytrzymane na patelni staną się gorzkie.

Mango umyć i pokroić. Najprościej zrobić to odkrawając plastry z dłuższych, płaskich boków, tuż przy pestce i miąższ z każdej części ponacinać wzdłuż i w poprzek, tworząc kostkę. Należy uważać, aby nie przeciąć skórki. Następnie wybrzuszyć skórkę od spodu i odciąć powstałe kawałki. Pozostałe dwa boki również odkroić tuż przy pestce i odciąć od nich skórkę, a owoc pokroić do pożądanej wielkości kostki.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprowadzając do uzyskania jednolitego płynu.

Na płaskim talerzu ułożyć mix sałat, położyć pokrojone buraczki, posolić i popieprzyć. Na górę ułożyć pokrojony w plasterki ser, na to kawałki mango i całość polać sosem.

Przekroić owoc granatu, „wystukać” pestki prosto na sałatkę, następnie ułożyć uprażone kawałki orzechów.

Sałatka gotowa! Najlepiej smakuje podawana z grzankami.

Obserwuj nas w
autor
Karolina Błaszyk

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy