sałatka z fetą, pomidorkami i kukurydzą
pixabay.com

Sałatka z fetą, pomidorkami i kukurydzą

Sałatka z fetą, pomidorkami i kukurydzą to najbardziej znana sałatka w diecie śródziemnomorskiej. Warto po nią sięgać nie tylko w letnie dni, ale w ciągu całego roku. Jest smaczna, orzeźwiająca a przy tym niezwykle odżywcza.

Sałatka z fetą, pomidorkami i kukurydzą – dlaczego warto ją jadać?

Sałatka z fetą, pomidorkami i kukurydzą to flagowe danie w diecie śródziemnomorskiej. A dieta śródziemnomorska jest jedną ze zdrowszych opcji odżywiania, jakie obecnie istnieją. Wpływa korzystnie na układ krążenia, redukuje poziom złego cholesterolu i dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Dominują w niej zdrowe tłuszcze m.in. oliwa z oliwek, awokado, oliwki czy orzechy, które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy i redukują ryzyko powstania niektórych chorób m.in. cukrzycy typu 2. Oliwa z oliwek używana do sosu vinegret, którym zwykle polewamy sałatki, jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E, A oraz polifenoli. Poza tym w diecie śródziemnomorskiej znajdują się fermentowane produkty mleczne dobrej jakości, które poprawiają stan naszych jelit. Należy do nich m.in. jogurt grecki czy feta (tradycyjna powstaje na bazie mleka owczego). Oprócz tego mamy bogactwo witamin przemycanych w dużej ilości warzyw m.in. pomidorów, które obfitują w likopen będący przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki.

Sałatka z fetą, pomidorkami i kukurydzą, polana tłoczoną na zimno oliwą, to jedna ze zdrowszych opcji kolacji, przekąski czy lunchu. Oprócz bogactwa nabiału z fety, przynosi cenne kwasy nienasycone z oliwy oraz antyoksydanty z pomidorów. Zwyczajowo dodawana do niej sałata lodowa czy rzymska, jest źródłem chlorofilu, a dorzucana czasami cebula, wzmacnia odporność organizmu.

Sałatka z fetą, pomidorkami i kukurydzą oraz brokułem

Sałatka z fetą, pomidorkami i kukurydzą nie musi bazować na podstawowej wersji, czyli na komponowaniu jej z sałatą lodową i sosem vinegret. Może też przybrać postać bardziej fantazyjną i mieć w swoim składzie brokuły, jajka, a także aromatyczny sos jogurtowy, który dostarczy nam korzystnych bakterii probiotycznych.

Składniki:

  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1 żółty pomidor
  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 100g sera feta
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki oregano
  • Sól, pieprz

Na początku gotujemy brokuł. W tym celu myjemy go, dzielimy na cząstki, wkładamy do garnuszka, zalewamy ¾ wodą i solimy. Gotujemy około 10 minut, bo chcemy, aby był al dente. Później odcedzamy na sicie i przelewamy chłodną wodą.

Kolejny krok to gotowanie jajek. Gotujemy na twardo 2 jajka. Wkładamy je do garnuszka z chłodną wodą i gotujemy około 15 minut (od momentu zagotowania powinno upłynąć 5 minut). Przelewamy chłodną wodą.

Przygotowujemy sos jogurtowy. W tym celu mieszamy w miseczce jogurt z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), oregano, octem winnym, solą i pieprzem. W ozdobnej salaterce umieszczamy różyczki brokuła, pokrojone na większe kawałki pomidory, ćwiartki jajka, odsączoną z zalewy kukurydzę i kruszymy na to ser feta. Zalewamy sosem jogurtowym i gotowe.

Sałatka z fetą, pomidorkami i kukurydzą oraz… gruszką

Sałatka z fetą nie musi być nudna. Stały wariant dodatków typu: pomidory, kukurydza czy ogórek wzbogacić można bowiem o słodki akcent, jakim jest gruszka. Powoduje ona, że sałatka zyskuje wymiar deseru i pasuje jako lekka przekąska między głównymi posiłkami.

Składniki:

  • połowę sałaty lodowej
  • około 300g pomidorków koktajlowych
  • 170g kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • 150g sera feta
  • 2 gruszki

Sos do sałatki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Sałatę lodową myjemy i drzemy w rękach na kawałki. Układamy ją w salaterce. Następnie kroimy w drobniejsze kawałki pomidorki koktajlowe, siekamy drobno cebulę. W większą kostkę kroimy gruszkę i ser feta. Potem odcedzamy na sitku kukurydzę i wrzucamy wszystkie składniki do salaterki. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą oliwę, miód i sok z cytryny. Polewamy tym składniki sałatki i mieszamy wszystko dokładanie w salaterce.

Źródła:

https://warzywneinspiracje.pl/przepisy/salatka-brokulowa-z-kukurydza/

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-salatka-z-serem-feta-pomidorkami-gruszka-i-kukurydza-1-408357

Następny artykuł