Smakosze.pl Przepisy Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi
pixabay.com

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami, polana aromatycznym sosem winegret, jest świetną i lekką opcją zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i kolację we dwoje. Sprawdź, jak przygotować oryginalną, ale bardzo prostą sałatkę, która posmakuje wszystkim.

Orzechy włoskie. Dlaczego nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie?

Orzechy włoskie są źródłem nienasyconych tłuszczy omega-3, które niezbędne są dla naszego organizmu. Wspierają pracę serca oraz mózgu, optymalizują bowiem poziom cholesterolu we krwi, a także poprawiają pamięć i koncentrację. Orzechy włoskie bogate są również w witaminy z grupy B oraz magnez i fosfor, witaminę A.

Dieta bogata w orzechy włoskie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, minimalizuje ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi. Ponadto wzmacnia układ nerwowy, odpornościowy, poprawia koncentrację, wygląd włosów, skóry i paznokci. Orzechy zawierają także kwas foliowy, które wykorzystywany jest między innymi w leczeniu chorób stawów oraz stanów zapalnych.

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi

Aby przygotować sałatkę dla dwóch osób, potrzebujesz:- mix sałat ze szpinakiem,- 2 gruszki,- czerwoną cebulę,- 150g koziego sera,- 50g orzechów włoskich,- 4 łyżki oliwy z oliwek,- pieprz, sól,- łyżka soku z cytryny,- łyżeczka musztardy francuskiej,- łyżeczka miodu.

Mix sałat umyj, osusz i przełóż do miski. Gruszki i cebulę pokrój i dodaj do sałaty, następnie dodaj pokrojony w kostkę kozi ser oraz obrane orzechy. Dokładnie wymieszaj i rozłóż na dwa talerze.

Następnie przygotuj sos:Do małego słoiczka dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, miód, pieprz i sól. Zakręć słoik i wstrząśnij nim kilka razy, do uzyskania aksamitnego sosu. Polej nim każdą porcję sałatki.

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi. Propozycja podania

Sałatka smakuje rewelacyjnie w towarzystwie bagietki czosnkowej, podanej na ciepło.

Aby przygotować pieczywo, potrzebujesz:

  • bagietkę,

  • kilka ząbków czosnku,

  • zioła prowansalskie,

  • masło

Bagietkę pokrój w kromeczki o grubości 1 cm. Każdą kromkę posmaruj masłem, oprósz drobno posiekanym czosnkiem oraz ziołami.

Pieczywo połóż na blachę z papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 10 minut.

Smacznego!

undefined

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy