Sałatka z kuskusu z awokado, fetą i pomidorkami – lekko i słonecznie
Sałatka z kuskusem – danie na każdą okazję
Kuskus nie jest tradycyjną dla nas kaszą. Wywodzi się w krajów afrykańskich i łączy w sobie cechy nie tylko kaszy, lecz także makaronu. Jest to produkt powstały z pszenicy, dlatego osoby, które rezygnują w swoim menu z glutenu, powinny go unikać. Mimo to kuskus ma wiele zalet – główną jest czas i prostota jego przygotowania. Wystarczy tylko wrzątek i kilka minut. Warto przy tym pamiętać, że najsmaczniejszy kuskus jest sypki, dlatego nie można przesadzić z ilością dolewanej do niego wody.
A z czym go podawać? Sałatka z kaszą kuskus to tylko jeden z pomysłów. Zwykle podaje się go jako dodatek do mięs, zwłaszcza baraniny, oraz gotowanych warzyw. Jednak ze względu na swój delikatny smak świetnie sprawdzi się właściwie w większości dań, także w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.
Skupmy się jednak na sałatkach – sałatka z fetą i pomidorkami koktajlowymi to niemalże klasyk. Do tego awokado, świeża bazylia, oliwki, ulubione przyprawy i mamy pełne danie, bogate zarówno w węglowodany, białko, jak i tłuszcze. Feta nadaje w tym wszystkim ostrości, a pomidory i bazylia lekkość oraz świeżość, przywodząc na myśl nutę greckiej kuchni. Śmiało możesz taką sałatkę dodać do obiadu, np. do pieczonej ryby, czy też zabrać w pudełeczku na grilla, piknik lub na drugie śniadanie do szkoły bądź pracy – sprawdzi się na każdą okazję.
Sałatka z kuskusu z awokado, fetą i pomidorkami – przepis
Składniki:
Niecała szklanka kaszy kuskus
1 awokado
100 g sera typu feta
100 g pomidorków koktajlowych
50 g czarnych oliwek
Kilka sporych listków świeżej bazylii
Bulion do zalania kaszy (opcjonalnie woda)
Suszone oregano, suszony czosnek, sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Oliwa z oliwek
Pamiętaj, aby dodane do sałatki awokado było odpowiedniej miękkości – jak wybrać dobre awokado? Po pierwsze, zwróć uwagę na skórkę – powinna być ciemnozielona (chyba, że kupujesz awokado odmiany Hass, wtedy postaw na kolor ciemnofioletowy). Po drugie, jeśli delikatnie na nią naciśniesz, wyczujesz, czy miąższ jest twardy, czy miękki. Wybierz taki owoc, który ugnie się pod naciskiem, lecz będzie stawiał przy tym delikatny opór.
A może masz już w domu twardy owoc i zastanawiasz się, jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Zwykle potrzeba kilku dni w temperaturze pokojowej, aby stało się dobre do spożycia. Proces ten możesz przyspieszyć poprzez ułożenia obok banana lub jabłka (a najlepiej włożenie ich wraz z awokado do szczelnie zamkniętej papierowej torebki).
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalej gorącym bulionem lub wrzątkiem. Przykryj i pozostaw na około 5 minut – kasza w tym czasie wchłonie płyn i napęcznieje.
W międzyczasie obierz ze skórki awokado i pokrój w ulubione kawałki – plasterki lub kostki (nie powinny być zbyt mały, by ich smak oraz tekstura były dobrze wyczuwalne). Obrane awokado skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieje.
Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój na pół. Podobnie oliwki.
Ostudzoną kaszę wymieszaj z pokrojoną w kostkę fetą, pomidorkami, awokado i oliwkami.
Dopraw suszonym oregano, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrop pozostałym sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i wymieszaj. Na koniec dodaj świeże listki bazylii – smacznego!
Sałatka z kuskusu z awokado, fetą i pomidorkami koktajlowymi – jak ją urozmaicić?
Chcesz poeksperymentować w kuchni? Jeśli chodzi o sałatkę z kaszą kuskus, fetą, awokado i pomidorkami, możesz zmodyfikować ją na wiele sposobów. Zacznij od wykończenia dania ulubioną posypką – mogą być to prażone pestki słonecznika lub orzeszki piniowe. Ciekawy posmak mogą dać też podprażone orzechy ziemne. Na pewno wpłyną one korzystnie na teksturę sałatki – będzie dodatkowo chrupka!
A może chcesz jeszcze zaostrzyć jej smak? Dodaj wtedy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Jeśli korzystasz z takich, które znajdują się w zalewie oliwnej, możesz na końcu zrezygnować z dodawania do kaszy oliwy z oliwek – sos z suszonych pomidorów wystarczy.