Smakosze.pl Przepisy Sałatka z paluszków surimi na imprezę
canva/Yana Gayvoronskaya

Sałatka z paluszków surimi na imprezę

24 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka z paluszków surimi to doskonały pomysł na szybkie danie na imprezę. Sałatka jest lekka, smaczna i niezwykle pożywna. Paluszki surimi w połączeniu ze świeżymi warzywami i sosem na bazie i jogurtu sprawią, że sałatkę będziesz przygotowywać nie tylko dla gości. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z paluszków surimi.

Surimi to paluszki produkowane z ryb morskich, głównie z mintaja i dorsza. Surimi zawierają również aromaty krabowe, dzięki czemu paluszki są niezwykle delikatne i smaczne. Mintaj i dorsz są źródłem kwasów omega-3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dodatkowym atutem surimi jest ich mała kaloryczność: 100 g produktu to tylko 100 kcal.

Surimi możesz kupić w wersji głęboko mrożonej lub świeżej. Świeże surimi są jednak lepsze jakościowo i dużo smaczniejsze. Sałatka z paluszkami jest mało kaloryczna (130 kcal na 100g potrawy), ale możesz przygotować ją zupełnie w wersji light bez majonezu, na bazie gęstego, naturalnego jogurtu.

Przepis na sałatkę z paluszków surimi

Składniki na 4 duże porcje:

  • torebka ryżu basmati

  • 250 g paluszków krabowych surimi

  • puszka kukurydzy

  • 3 ogórki zielone

  • pół małej czerwonej cebuli

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • posiekana kolendra, natka pietruszki lub szczypiorek

  • sól, pieprz

Jak przygotować sałatkę z paluszków surimi?

Ugotuj ryż według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, następnie odsącz i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj warzywa i surimi: warzywa umyj, pokrój w drobną kostkę, kukurydzę odcedź z wody. Z każdego paluszka surimi zdejmij folię i również pokrój w kostkę. Surimi nie wymagają żadnej obróbki termicznej, są gotowe do jedzenia. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj sos: połącz majonez z jogurtem, dodaj sól, pieprz, następnie wlej do sałatki i ponownie wymieszaj. Posyp posiekaną pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy